Când este necesară intervenția chirurgicală pentru tiroidă?

image

Afecțiunile tiroidei evoluează în multe cazuri fără să producă simptome, de aceea vizita periodică la medic este foarte importantă. Diagnosticarea timpurie crește semnificativ șansele de vindecare. Pentru afecțiunile tiroidei, există mai multe opțiuni terapeutice, cea mai potrivită metodă de tratament fiind stabilită de medic în urma unui consult de specialitate, în funcție de fiecare caz în parte.

Glanda tiroidă este situată la nivelul gâtului și are rol foarte important, pentru că produce hormoni care reglează numeroase funcții și procese în organism. Atunci când afecțiunile glandei tiroide produc simptome, acestea pot fi atribuite adesea altor cauze. De exemplu, vocea răgușită poate fi atribuită unei afectări tiroidiene, dar și unei rinofaringite sau fumatului. Alte manifestări care pot indica probleme medicale la nivelul glandei tiroide sunt dificultatea la înghițire, durerea în gât sau apariția de umflături la nivelul gâtului.

Medicul endocrinolog este cel care stabilește diagnosticul și recomandă tratamentul. Acesta din urmă poate include tratament medicamentos, pentru reglarea hormonală, terapie cu iod radioactiv sau operația. Chirurgia endocrină a glandei tiroide este indicată pentru o serie de afecțiuni pentru care alte forme de tratament nu sunt eficace sau suficiente. O operație la tiroidă, numită tiroidectomie, are ca scop eliminarea glandei, necesarul de hormoni fiind ulterior asigurat prin intermediul suplimentelor.

Tiroidectomia este prima opțiune pentru cancerul tiroidian, dar poate fi indicată și în cazuri de noduli la glanda tiroidă, gușă tiroidiană, hipertiroidism și boli autoimune ale tiroidei. Pentru unii pacienți, de exemplu pentru cei care suferă de gușă tiroidiană unilaterală, extirparea doar a unuia dintre cei doi lobi ai glandei poate fi de ajuns. Tiroidectomia trebuie efectuată de chirurgi experimentați, pentru că tiroida este localizată într-o zonă anatomică foarte importantă, în imediata apropiere a esofagului, traheii, marilor vase ale gâtului și nervilor.

Înainte de operație, pacientul este investigat atât prin examen fizic, cât și prin analize de sânge pentru evaluarea tiroidei și a glandelor paratiroide, ecografie tiroidiană și biopsie, necesară dacă sunt identificate formațiuni care ar putea fi canceroase.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale tiroidei au acces la consultații de specialitate asigurate de medici endocrinologi cu experiență în diagnosticarea și tratarea unor astfel de boli, precum și la investigații specifice efectuate cu echipamente performante, pentru un diagnostic corect. De asemenea, pacienții beneficiază de toate opțiunile de tratament pentru bolile tiroidei. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator ultramodern, de chirurgi foarte bine pregătiți și cu experiență în chirurgia endocrină. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR este acreditată ca Secție ATI de categoria I, cel mai înalt nivel de competență. Astfel, pacienții au garanția calității actului medical și a îngrijii avansate.