Este tiroida de vină pentru căderea părului?

Glanda endocrină responsabilă cu producția de hormoni tiroidieni poate cauza căderea părului sau încetarea creșterii.

Căderea și rărirea rapidă a părului se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv medicamente, afecțiuni medicale sau pur și simplu trecerea timpului care constă în procesul de îmbătrânire. Dar o altă cauză posibilă ar putea fi tiroida. Indiferent dacă știi că ai sau nu o boală tiroidiană, poate fi util să știi legătura dintre sănătatea părului tău și tiroidă.

Endocrinologul Mary Vouyiouklis Kellis prezintă ce trebuie să știi și ce poți face în acest sens.

Disfuncția tiroidiană poate determina căderea părului, dar, din fericire, nu este ceva permanent.

Spre deosebire de alte tipuri de chelie, căderea părului asociată cu tiroida nu afectează doar scalpul, ci și sprâncenele, părul pubian și părul din alte părți ale corpului. Poate fi cauzată și de anumite boli autoimune care merg adesea mână în mână cu afecțiunile tiroidiene

„Căderea părului este de obicei inversată după ce nivelurile de hormoni tiroidieni sunt normalizate”, explică dr. Vouyiouklis Kellis.

Relația dintre tiroida și părul tău

Tiroida este o glandă endocrină situată în partea din față a gâtului și are un rol important în corpul tău. Este responsabilă cu producerea și eliberarea hormonului endocrin în sânge.

Bolile tiroidiene apar atunci când producerea acestui hormon este întreruptă. Și acest lucru poate face ca părul să nu mai crească sau chiar să cadă.

Această cădere a părului se poate întâmpla din cauza tiroidei care produc prea mulți hormoni (hipertiroidism sau o tiroidă hiperactivă) sau nu produce suficienți (hipotiroidism sau o tiroida subactivă).

Atât afecțiunile tiroidei subactive, cât și cele hiperactive pot determina încetarea creșterii părului, precum și căderea părului. În special, afecțiunile autoimune ale tiroidei pot provoca căderea părului legată de tiroida.

Unele dintre aceste condiții includ: tiroidita Hashimoto (legată de hipotiroidism) și boala Graves (legată de hipertiroidism).

În unele cazuri, este posibil să ai mai multe riscuri de a dezvolta alopecie areata din cauza unei afecțiuni autoimune tiroidiene. Această afecțiune poate provoca căderea parului de pe scalp sau din alte zone ale corpului.

Caderea parului_shutterstock 1290376171 jpg

Căderea părului este cauzată de mai mulți factori, doar medicul poate diagnostica disfuncția tiroidei Foto: Shutterstock

În fiecare zi, pierdem până la 100 de fire de păr  de pe cap, de obicei când facem duș sau ne periem părul. Dar căderea părului cauzată de afecțiunile tiroidiene are simptome mai specifice, inclusiv:

Rărirea difuză a părului. Căderea părului apare adesea ca o subțiere difuză, mai degrabă decât pete de chelie specifice. Este posibil să observi o scădere a densității și volumului părului pe tot scalpul.

Creșterea căderii. Persoanele cu probleme cu tiroida pot prezenta căderea excesivă a părului în timpul spălării, periajului sau coafării. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efluviu telogen, o afecțiune în care un procent mai mare de fire de păr intră în faza de repaus (telogen) și în cele din urmă cad.

Căderea părului pe alte părți ale corpului. În plus față de căderea părului de pe scalp, persoanele cu tulburări tiroidiene pot prezenta subțierea sau căderea părului pe alte părți ale corpului, inclusiv sprâncene, gene, la părul pubian și părul axilei.

Se schimbă textura părului. Căderea părului legată de tiroida poate duce, de asemenea, la modificări ale texturii părului cu fire mai uscate, aspre și predispuse la rupere.

Opțiuni de tratament

În funcție de simptome și de starea exactă a tiroidei opțiunile de tratament pot varia. Este important să discuți cu medicul, astfel încât să poată dezvolta cel mai bun plan de tratament.

Medicamente

Pentru problemele tiroidiene care duc la căderea părului, probabil că medicul va prescrie unele tratamente pentru a ajuta la minimizarea sau inversarea căderii părului și care te pot ajuta să echilibrezi producția de hormoni tiroidieni: levotiroxină, propiltiouracil, metimazol, beta-blocante.

Încearcă să eviți:

- Să strângi părul în cozi de cal strânse, coc sau împletituri și încearcă să porți coafuri mai lejere.

- Răsucirea sau tragerea de păr la periere, care provoacă tensiune.

- Perii aspre și dese care pot rupe firele.

Poți lua biotină

Biotina poate stimula cheratina (proteina care ajută la formarea părului, a pielii și a unghiilor). Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele biotinei asupra creșterii părului, unele studii au sugerat o legătură între supliment și grosimea îmbunătățită a părului.

Dr. Vouyiouklis Kellis subliniază, de asemenea, faptul că biotina poate afecta rezultatele de laborator. „Amintiți-vă să nu luați biotină cu cel puțin 72 de ore înainte de orice analiză de laboratr, deoarece poate provoca rezultate false”, explică ea.

Căderea părului poate fi cauzată de altceva?

Este important să reții că există și alte cauze posibile care  includ:

Medicamente pentru tiroida.

Boala celiaca. Această afecțiune poate fi asociată cu deficiența de fier, care declanșează căderea părului.

Lupus. Printre alte simptome, cum ar fi erupții cutanate și dureri articulare, această boală autoimună poate provoca, de asemenea, căderea părului, care poate varia de la rărirea părului până la căderea masivă.

Menopauza. Dacă treci prin menopauză, s-ar putea să te confrunți cu estrogenscăzut, care poate subția foliculii de păr, dând aspectul de lipsă de volum.

Sursa: Cleveland Clinic