Tiroida doare sau nu? Iată ce spune medicul!

Bolile sau dereglările tiroidiene au simptome diverse. Însă poate fi durerea unul dintre aceste simptome?

tiroida jpg

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, explică în ce condiţii durerea poate fi un simptom al bolilor tiroidiene.

“În general tiroida nu doare, dar în anumite situații poate apărea durere la nivelul tiroidei:

În tiroidita subacută – care este o inflamație bruscă și intensă a tiroidei care apare de multe ori după infecții respiratorii virale. Se diagnostichează pe baza analizelor de sânge și a ecografiei tiroidiene și se tratează cu anti-inflamatorii.

În tiroidita acută – adică atunci când apare un abces în tiroidă; apare foarte rar și se însoțește de febră înaltă de multe ori. Necesită drenaj chirurgical al infecției și tratament antibiotic.

În cazul unei hemoragii într-un nodul tiroian mai vechi – câteodată se poate rupe un mic vas de sânge în interiorul unui nodul sau a unui chist, se acumulează repede o punguță de sânge în interior care face să crească brusc dimesiunea nodului – uneori poate fi chiar observabil cu ochiul liber. Ecografia tiroidiană este foarte utilă iar puncția tiroidiană ajută la golirea chistului și ne ajută la stabilirea unui diagnostic în cazul nodulului (benign/ malign).

În cazul unor cancere tiroidiene agresive, când tumora crește brusc – în situația asta este nevoie de evaluare endocrinologică promptă și tratament rapid.

Oricum ar fi, dacă ajunge să ne doară tiroida trebuie să mergem repede la doctor”, recomandă dr. Ruxandra Dobrescu.

Vezi şi: Vrei să ştii cum stai cu tiroida? Acestea sunt analizele pe care le recomandă medicul!

Ce este tiroida?

Glanda tiroidă se află în regiunea anterioară a gâtului şi are forma unui fluture. Este formată din doi lobi uniți printr-o punte numită istm și are o greutate aproximativă de 20-30 g. În interiorul acestei glande se găsește o proteină (tiroglobulină), din care sunt sintetizați hormonii triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Creșterea și producerea T3 și a T4 sunt controlate de un alt hormon, TSH, secretat de hipofiză, o glandă situată la nivelul creierului, într-o structură osoasă numită șa turcească. Totodată, tiroida secretă calcitonina, hormon care ajută la controlul nivelului calciului în sânge.

Hormonii tiroidieni reglează metabolismul și funcțiile organelor interne, iar orice tulburare a funcționării tiroidei mișcorează sau accelerează procesele chimice din organism. Astfel se evidențiază hipofuncția sau hiperfuncția acestora.