Afecțiunea care provoacă arsuri în capul pieptului. Cum poate fi tratată?
Senzația de „nod în gât”, regurgitațiile acide și arsura în piept, care apar în special după masă și noaptea, pot fi provocate de esofagita de reflux, afecțiune numită și boala de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci când acidul din stomac ajunge înapoi în esofag, iritând mucoasa și provocând semne și simptome care pot varia semnificativ ca intensitate.
Chiar dacă manifestările clinice sunt ușoare și pot fi trecute cu vederea, în timp, boala poate duce la complicații severe, inclusiv la sângerări, leziuni precanceroase și chiar la cancer de esofag. Pentru a preveni aceste probleme, este importantă prezentarea din timp la medicul gastroenterolog, pentru consultație și investigații, astfel încât tratamentul să poată începe din timp.
Există mai mulți factori de risc pentru boala de reflux gastroesofagian. Afecțiunea apare mai frecvent la persoanele care au o dietă nesănătoasă și mănâncă în special seara târziu, fumează și consumă băuturi carbogazoase. În alte situații, afecțiunea este declanșată de o altă boală, precum sclerodermia sau hernia hiatală, care favorizează migrarea conținutului din stomac înapoi în esofag.
Semnele și simptomele bolii de reflux gastroesofagian pot fi provocate și de alte afecțiuni, de aceea medicul specialist, în urma consultației, va recomanda anumite investigații specifice, pentru stabilirea diagnosticului sigur. Prima procedură indicată este endoscopia digestivă superioară, care poate fi completată și cu o biopsie, pentru a exclude alte afecțiuni severe, precum cancerul de esofag sau cancerul gastric.
Pentru diagnostic avansat, medicul poate solicita și alte teste, precum manometria esofagiană și monitorizarea prin pH-metrie impedanță pentru 24 de ore. Manometria evaluează presiunea din interiorul esofagului și motilitatea acestui organ, iar pH-metria măsoară volumul de reflux acid care ajunge din stomac în esofag în decurs de 24 de ore.
Ambele proceduri implică introducerea unui cateter – un tub subțire, flexibil – prin una dintre narine, până la nivelul stomacului. Manevra nu este dureroasă, provoacă doar un ușor disconfort, care poate fi ameliorat cu ajutorul unui anestezic local. În cazul pH-metriei, acest cateter va fi conectat la un monitor similar unui Holter EKG, pe care pacientul îl va purta pe umăr, ca pe o geantă, timp de 24 de ore.
După stabilirea diagnosticului precis, medicul gastroenterolog va recomanda tratamentul potrivit. În cele mai multe cazuri, schimbarea dietei și administrarea unor medicamente pot ține sub control afecțiunea, operația fiind necesară doar în cazurile mai severe sau care nu răspund la medicație.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie asigurate de medici experimentați și la toate investigațiile necesare pentru diagnosticul avansat al afecțiunilor digestive. La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, endoscopia digestivă, manometria esofagiană și pH-metria sunt realizate în cele mai bune condiții de confort și siguranță, cu aparatură de ultimă generație, pentru un diagnostic rapid și precis.
Atunci când este necesar tratament chirurgical pentru boala de reflux gastroesofagian, pacienții pot beneficia la Spitalul Clinic SANADOR de intervenții minim invazive, prin chirurgie robotică, cu recuperare rapidă și risc redus de complicații. Operațiile sunt efectuate într-un bloc operator modern, cu dotări de ultimă generație.