5 mituri despre tratamentul stomatologic
Există numeroase mituri legate de tratamentele stomatologice, mituri care ne țin departe de cabinetul dentar și pe care, mai ales atunci când ne este teamă de stomatolog, tindem să le credem pentru a avea o justificare pentru vizite mai rare la dentist. Iată câteva dintre ele, demontate de către doctorul ortodont.
1.Detartrajul face dinții sensibili – prin îndepărtarea tartrului este posibil că anumite zone din apropierea gingiei, care sunt acoperite de un strat foarte subțire de smalt să “simtă” stimulii externi de tipul rece, dulce, acru. Însă acesta nu este un motiv să ținem acele zone acoperite (“protejate”) de tartru, deoarece gingia este iritată de prezența tartrului, care este un rezervor de bacterii, se inflamează și se retrage în timp producând parodontoză.
2.Detartrajul subțiază smalțul dentar – detartrajul nu afectează smalțul dentar, ci doar dislocă prin intermediul vibrațiilor (ultrasunetelor) smalțul de pe dinți. Vibrațiile nu au capacitatea de a disloca și smalțul dentar.
3.Dacă porți aparat dentar îți pot cădea dinții – este normal că pe parcursul purtării aparatului dentar și imediat după scoaterea lui să existe o ușoară mobilitate dentară. Însă, cu timpul, aceștia se fixează în os. Dimpotrivă, în multe cazuri este mai dăunător să nu purtăm aparat dentar, deoarece înghesuirile dentare și mușcătura anormală pot duce la apariția parodontozei (căderea dinților).
4.Femeile însărcinate trebuie să evite tratamentele dentare – ideal este să ne tratăm toate probleme orale înainte de a rămâne însărcinate. Însă dacă sarcina ne-a luat prin surprindere și apar probleme pe parcursul ei, este mult mai dăunător să lăsăm o infecție dentară să se agraveze și să se răspândească, decât să o eliminăm. De asemenea, mult mai dăunătoare este adrenalina descărcată atunci când doare rău un dinte, decât adrenalina din substanța anestezică sau anestezicul în sine. Medicul stomatolog va alege cu multă chibzuință momentul potrivit pentru intervenție și va cântări foarte bine toate avantajele și dezavantajele efectuării tratamentului stomatologic.
5.Băuturile acidulate nu sunt dăunătoare pentru dinți dacă nu conțin zahăr– eliminarea zahărului din formulă unei băuturi nu este suficientă pentru a proteja dinții. Băuturile acidulate fără zahăr rămân foarte dăunătoare din cauza cantităților mari de acizi pe care le conțin și care demineralizează puternic smalțul dentar.