Acestea sunt alimentele care pătează dinţii cel mai mult!

Tot ce pătează hainele pătează și dinții, afirmă medicul Mihaela Bilic într-una dintre postările sale. Specialista aminteşte care sunt alimentele care pătează cel mai mult dantura!

image

Cafeaua și ceaiul negru afectează în mod direct culoarea dinților. Taninurile din compoziția lor se infiltrează ușor în emailul dentar care este poros. Soluția? Puneți lapte în ceai și în cafea, taninurile vor fi neutralizate iar mineralele și grăsimea din lapte protejează dinții.

- Sosul de roșii are un pH acid care produce eroziunea emailului, iar pigmenții de culoare roșie-portocalie duc la îngălbenirea dintilor. Ca să reduceți acest efect adăugați în preparatele cu sos tomat legume alcaline, care conțin multă clorofilă (spanac broccoli pătrunjel).

‼️Sfecla roșie conține un pigment puternic numit betalaină care este folosit drept colorant în industria alimentară, industria textilă și pentru cosmetice. Deși are efecte benefice asupra sănătății, consumul excesiv de sfeclă, mai ales sub formă de suc, duce la îngălbenirea dinților.

-La capitolul fructe avem mulți vinovați, afinele, murele și strugurii negri sunt plini de antioxidanți, însă pătează emailul dentar. Și vinul roșu, bogat în resveratrol, are același efect.

O alimentație echilibrată trebuie să conțină fructe și legume intens colorate, fitonutrienții din compoziția lor scad riscul de cancer și alte boli cronice. Cu condiția să clătim bine gura cu apă după ce le-am mâncat, explică dr. Mihaela Bilic

Care sunt alimentele care au efect contrar

Există și alimente capabile să albească dinții! Merele acționează ca o perie mecanică care curăță dinții în profunzime și le redă culoarea naturală. Țelina și conopida asigură același rol de periaj și elimină petele galbene de pe dinți. Cat despre căpșuni, pe lângă efectul afrodisiac, sunt foarte eficiente pentru albirea dinților. Mixați căpșunile sub formă de spumă și savurați pe îndelete, este un remediu pentru dinți frumoși.

Vezi şi: Eşti cu moralul la pământ? Alungă tristeţea cu aceste alimente!