Studiu: Ce legătură este între vitamina D și afecțiunile autoimune?
Probabil știi că vitamina D este esențială pentru sănătatea generală, dar știai că lipsa acestei vitamine poate declanșa afecțiuni autoimune?
Un studiu recent efectuat la Universitatea McGill din Canada a descoperit cât de importantă este vitamina D în prevenirea problemelor imunitare, mai ales la o vârstă fragedă.
Vitamina D, cunoscută și ca „vitamina soarelui”, este produsă natural de organism atunci când pielea este expusă la soare. Aceasta nu doar că ajută la menținerea oaselor puternice, dar joacă și un rol crucial în funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Lipsa vitaminei D crește riscul de boli autoimune. Foto: Shutterstock.
Studiile arată că, fără suficientă vitamina D, imunitatea ta poate deveni vulnerabilă, riscând să atace celulele sănătoase ale corpului. Lipsa vitaminei D face ca organismul să fie mai predispus la boli autoimune, afecțiuni grave în care sistemul imunitar atacă propriile celule.
Rolul timusului
Timusul este un mic organ aflat în spatele sternului care „antrenează” celulele T, soldații sistemului imunitar, care pot să recunoască și să protejeze celulele sănătoase, fără a le ataca.
În studiul efectuat pe șoareci, cercetătorii au observat că lipsa vitaminei D duce la îmbătrânirea prematură a timusului. Acest proces de îmbătrânire rapidă face timusul mai puțin eficient în a filtra celulele T „rătăcite” care ar putea ataca țesuturi sănătoase.
„Un timus îmbătrânit face ca sistemul imunitar să fie mai predispus la problemele cu celulele autoimune, crescând riscul de boli autoimune precum diabetul de tip 1,” explică fiziologul John White de la Universitatea McGill.
Importanța Vitaminei D în copilărie și adolescență
Cercetările sugerează că vitamina D este deosebit de importantă pentru copii și adolescenți. Până la vârsta de 20 de ani, timusul își exercită rolul maxim de „antrenament” al celulelor imunitare, iar vitamina D contribuie esențial la acest proces.
După această vârstă, impactul vitaminei D asupra imunității pare să scadă, dar rămâne importantă pentru sănătatea generală.
Cum să ai suficientă vitamina D?
Deficitul de vitamina D poate apărea mai ales în anotimpurile cu mai puțină lumină solară, când corpul nu poate produce suficientă. Dacă ai copii este important să te asiguri că primesc cantitatea necesară de vitamina D. Discută cu medicul despre suplimentele de vitamina D, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu ierni lungi sau petreci mult timp în spații închise.
Un sistem imunitar puternic începe de la o vârstă fragedă, iar vitamina D joacă un rol esențial în protejarea sănătății tale pe termen lung.
Vitamina D nu doar că susține oasele și mușchii, dar este crucială și pentru a te proteja de boli autoimune.
Asigurând nivelul de vitamina D încă din copilărie, te vei proteja pe tine și pe cei dragi de riscuri mai mari pentru sănătate în viitor.
Sursa: Science alert