Carența de vitamine: cum o identifici și tratezi

image

O carență de vitamine nu trebuie tratată cu detașare fiindcă poate provoca o serie de simptome care afectează starea de bine a organismului, iar în timp poate duce la afecțiuni severe. De la oboseală și depresie până la fracturi osoase, există o serie de semne care îți transmit că ai deficit de o vitamină ori chiar mai multe.

Specialiștii recomandă o dietă echilibrată pentru a-i oferi corpului toate vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru o bună funcționare. Pe lângă sursele naturale, poți să apelezi și la ajutorul suplimentelor alimentare după efectuarea unor analize de sânge care indică exact de ce carență suferi.

Citește în continuare ce sunt vitaminele, care sunt simptomele carenței de vitamine, dar și ce tratament există.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt compuși organici esențiali pentru o bună funcționare a organismului, ce se găsesc în mod natural în alimente în diferite cantități. Acestea sunt clasificate în două grupe mari: liposolubile (sunt absorbite la nivelul tractului intestinal cu ajutorul grăsimilor și hidrosolubile (sunt rapid absorbite în organism, dar nu pot fi stocate în el mult timp).

Există patru tipuri de vitamine liposolubile: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K. Vitamina C si toate tipurile de vitamina B sunt hidrosolubile. Citește aici mai multe detalii despre efectele benefice pe care le au vitaminele asupra corpului.

Carența de vitamine: care sunt simptomele?

Avitaminoza sau carența de vitamine provoacă o serie variată de simptome, în funcție de vitamina aflată în deficit.

Iată mai jos principalele simptome cu care te poți confrunta și cu ce carență de vitamine le poți asocia:

- Stare de oboseală și moleșeală

Vitamina C este implicată în producerea de energie în celule, astfel că te poți simți epuizat dacă suferi de carență. Și vitaminele din grupul B au această funcție complexă.

Dacă te simți slăbit și adormit în perioada sezonului rece, ai putea să suferi de deficit de vitamina D. Această substanță joacă un rol important în reducerea oboselii și stimularea nivelului de energie.

- Depresie

Stările de depresie pot fi asociate cu deficitul de vitamina C, vitamina D și Vitaminele B1, 3, 6, 9 și 12.

- Păr și piele uscate

Carența de vitamine are efecte și asupra pielii și părului. Dacă sunt uscate și lipsite de strălucire naturală, ar putea fi vorba despre un deficit de vitamina A. vitaminele din complexul B, vitamina C ori vitamina D.

- Furnicături pe piele

Senzația de furnicături la nivelul pielii ori de amorțeală a membrelor indică o lipsă de vitamina B9 ori B12.

- Slăbiciunea musculară

Slăbiciunea musculară poate indica un deficit de vitamina B1. De asemenea, acest simptom poate fi asociat și cu carența de calciu ori magneziu.

- Căderea părului

Pierderea masivă a firelor de păr poate fi asociată cu deficitul de vitamina B7 (biotina). Totodată, vitaminele A, D, E și K pot da acest simptom dacă sunt în deficit în corp.

- Sistem imunitar slăbit

Răcelile dese, dar și predispoziția la alte infecții în organism arată un nivel scăzut de vitamina C. Totodată, modul în care funcționează sistemul imunitar este influențat și de vitamina D.

- Fracturi osoase

Deși problemele cu oasele sunt asociate deseori cu vitamina D și calciul, mai sunt implicate și alte substanțe importante precum vitaminele A, B6, B9, B12, C și K. Toate acestea mențin densitatea osoasă în limite normale și previn apariția fracturilor, dar și a altor probleme ale oaselor.

Cum tratezi carența de vitamine?

Tratamentul unei carențe de vitamine presupune suplimentarea vitaminelor, dar și gestionarea factorilor care pot afecta absorbția lor (exemplu: boala colonului iritabil). Doza zilnică de vitamine diferă în funcție de vârstă, alimentație și activitate fizică.

O alimentație echilibrată poate fi de ajutor atât în tratamentul carențelor de vitamine, cât și în prevenția lor, dar nu suficientă în toate cazurile. Medicul poate recomanda administrarea de suplimente alimentare fie pe cale orală, fie injectabilă, în funcție de tipul vitamine și de severitatea deficitului.

Foto: Unsplash.com