Studiu: Ce simptom rar de Covid-19 apare la nivelul gurii?

Un simptom care poate dura și peste lună de zile, localizat la nivelul gurii este unul dintre semenele infecției cu Covid-19.

Potrivit publicației Times India, simptomul nu este foarte des, așa cum sunt cele manifestate la nivelul nasului, gâtului și căilor respiratorii și nu se referă la pirderea gustului. Având în vedere abilitatea de a se modifica a coronavirusului și modul în care simptomele se schimba în mod constant atunci când afectează omul, este esențial să cunoaștem această manifestare a infecției.

Specialiștii numesc acest simptom limbă COVID. El a fost studiat de mai mulți cercetători care au spus că, deși nu apare la mulți oameni, poate fi văzut ca un semn al infecției. La începutul pandemiei, cercetătorii din Spania au publicat o lucrare care raportează că aproximativ un sfert dintre pacienții spitalizați cu COVID au avut modificări la nivelul gurii sau limbii. Cu toate acestea, s-a constatat că este mai puțin frecventă în cazurile ușoare de COVID.

image

„Limba geografică” poate fi consecința Covid-19. Foto: Shutterstock

Cu privire la prevalența acestui simptom, o aplicație gestionată de inteligența artificială, numită ZOE COVID spune că ulcerele bucale sunt foarte frecvente, iar multe boli și infecții pot provoca modificări la suprafața limbii, cum ar fi o afecțiune inexplicabilă cunoscută sub numele de „limbă geografică” care poate dura în medie o luină de zile, dar și mai mult.

Un studiu efectuat pe un pacient de sex masculin în vârstă de 58 de ani care a fost pozitiv la COVID a dezvăluit că prezenta simptome de febră, detresă respiratorie ușoară și stare generală de rău, împreună cu aspectul neobișnuit al suprafeței limbii.

Pacientul a fost dublu vaccinat, a prezentat un istoric negativ în ceea ce privește fumatul, consumul de alcool și nu a avut antecedente în priovința consumului de droguri.

El a raportat că a avut dureri în timp ce mânca  în prima săptămână de boală. I s-au recomandat multivitamine și multiminerale și apă de gura cu clorhexidină timp de 1 luna. "Pacientul a fost rechemat după 1 lună pentru evaluare. La examinare, s-a observat vindecarea completă a limbii și s-a obținut o rezoluție semnificativă a uscăciunii mucoasei bucale", se arată în raportul studiului citat de Times India.

Cum arată limba COVID?​

Pe limbă se văd mici pete care dau limbii un aspect asemănător unei hărți și, prin urmare, numele de „limbă geografică.” Aceste mici umflături sunt dureroase și fac extrem de dificil pentru o persoană să mestece sau să înghită alimente. De asemenea, face limba sensibilă la alimente picante și fierbinți.

Conform unui studiu recent publicat în Jurnalul Societății Indiene de Parodontologie, „Limba COVID este unul dintre cele mai întâlnite simptome orale, prezentate de obicei ca o zonă tipică chelie, roșie, de dimensiuni diferite, care este înconjurată de o margine albă neregulată. Există o schimbare caracteristică comportamentală în forma și dimensiunea zonei afectate, asemănătoare limbii geografice.”

Printre caracteristicile limbii COVID se află ulcerație, senzație de arsură, gură uscată, leziuni de pete roșii sau albe și o acoperire albicioasă pe suprafața limbii.

Citește și Care este boala de care suferă Katy Perry, din cauza căreia ochiul i s-a „blocat”.