Studiu: Ce legătură este între modul în care dormi și diabetul de tip 2?
Te-ai întrebat vreodată dacă modul în care dormi ar putea fi legat de riscul de a dezvolta diabet de tip 2? Un studiu semnificativ realizat pe 84.421 de britanici a dezvăluit o legătură alarmantă între un obicei ciudat de somn și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Tulburările de somn generează tulburări hormonale care afectează întregul organism. Foto: Shutterstock.
Cercetătorii de la universități din Manchester și Boston au analizat date despre tiparele de somn ale persoanelor înscrise în Biobanca din Marea Britanie. Rezultatele, publicate în jurnalul Diabetes Care, au indicat că cei cu somn dezordonat aveau un risc cu 59% mai mare de a dezvolta diabet.
Studiul a arătat că participanții ale căror tipare de somn variau între 31 și 45 de minute de la media lor aveau un risc crescut cu 15%. Cei ale căror tipare de somn fluctuau regulat cu peste o oră aveau un risc crescut cu peste o treime (34%).
Impactul asupra sănătății
Cei care au avut dificultăți în a-și menține tiparul de somn în intervalul de 90 de minute de la normă au fost cei mai expuși riscului. Majoritatea (59%) dintre acești indivizi au dezvoltat condiția după o examinare medicală efectuată la șapte ani și jumătate după studiul inițial, potrivit Gloucestershire Live.
Legătura dintre somn și hormoni
Neurologul Sudha Tallavajhula a explicat pentru Medical News Today cum tulburările de somn interferează cu producția de hormoni, inclusiv insulina.
„În studii clinice și cercetări, vedem că tulburările de somn modifică căile hormonale. În timpul somnului, întregul ax endocrin, adică calea care cuprinde toate funcțiile hormonale, suferă o schimbare ciclică. Hormonii care nu sunt necesari în timpul somnului, cum ar fi insulina și steroizii, sunt de obicei reduși. Nivelurile lor cresc dimineața, pentru a satisface cererea de activitate. Somnul afectat contribuie la o utilizare slabă a glucozei și a grăsimilor."
Dacă te regăsești în situația de a nu avea un somn bun și manifești semne tipice de diabet de tip 2, cum ar fi oboseala constantă sau urinările frecvente, ar fi înțelept să ceri ajutorul medicului tău de familie. Acesta îți poate oferi un diagnostic, dacă este necesar, și sfaturi valoroase pentru a-ți regla tiparul de somn.
Este esențial să fii conștient de legătura dintre tiparele de somn și riscul de diabet de tip 2. Un somn neregulat nu doar că îți poate afecta sănătatea generală, dar poate fi și un semn de avertizare pentru probleme mai grave. Nu ezita să consulți un specialist pentru a-ți asigura un somn sănătos și o viață echilibrată.
Sursa: Daily Express