Poate fi periculos să faci asta înainte de a avea relații intime

Unele persoane au o  rutină inainte de face sex. Poate că acest lucru include aprinderea lumânărilor, preludiu cu partenerul, muzică sau un spray cu parfumul preferat.

Dacă puțină îngrijire înainte de activitatea sexuală te ajută să te simți mai bine, ai putea alege, de asemenea, să faci o baie cu spumă inainte, un duș sau să te bărbierești rapid, în zona inghinală. Indiferent dacă preferi să te epilezi  cu ceară, să te bărbierești sau să lași părul să crească după bunul plac, epilarea este o alegere personală. Cu toate acestea, ar fi mai bine să nu te bărbierești exact înainte de sex.

barbat_par_pubian_shutterstock 761997661 jpg

Rănile provocate de lamă pe piele, ar putea fi porți de intrare pentru boli. Foto: Shutterstock

Părul pubian are un scop important, în special pentru femei. Menține zona umedă și lipsită de contaminanți. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi observă, că părul pubian poate chiar influența atracția sexuală și plăcerea fizică. Cu toate acestea, eliminarea părului înainte de sex poate crește riscul de iritare a pielii, mâncărime, erupții cutanate și infecții cu transmitere sexuală (ITS), potrivit Institutului Kinsey.

Bărbierirea poate duce la mâncărimi genitale

Într-un studiu din 2014 publicat în The Journal of Sexual Medicine, cercetătorii au compilat date privind practicile de îngrijire a părului pubian a peste 1.100 de studenți. Ei au luat notă de motivul pentru care participanții au ales să se implice în aceste practici, „coafura” lor pubiană preferată la partenerii sexuali și orice simptome experimentate, legate de întreținerea părului pubian.

Majoritatea studenților au raportat că bărbierirea este metoda aleasă de îndepărtare a părului, mâncărimea genitală fiind considerată cel mai frecvent simptom experimentat. Sexul poate foarte bine exacerba aceste simptome atunci când nu există păr pubian care să ușureze frecarea experimentată în timpul actului sexual.

Îngrijirea părului pubian poate deschide calea pentru infecții nedorite ale tractului urinar (ITU). Conform concluziilor unui studiu din 2023 publicat în Scientific Reports, femeile care au optat pentru îndepărtarea completă și totală a părului pubian de două ori pe săptămână, sau mai mult în ultimul an, au avut un risc triplu de a avea infecții urinare recurente.

Dar infecțiile urinare nu sunt singurele tipuri de infecții la care ne putem vulnerabiliza atunci când ne bărbierim înainte de sex.

Indiferent de partea corpului pe care o bărbierim, aparatele de ras creează mici urme pe suprafața pielii noastre. „Știm că bărbierirea creează microlacrimi și tăieturi”, a spus Jennifer Gunter, obstetrică de la Kaiser Permanente Northern California. Un bărbierit rapid înainte de actul sexual înseamnă că aceste răni sunt încă proaspete, creând o deschidere pentru ca germenii să pătrundă în corp. Acestea includ infecții cu transmitere sexuală.

Într-un studiu din 2017 publicat în British Medical Journal, datele sondajului privind îngrijirea părului pubian și obiceiurile de îndepărtare a lui, la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, au dezvăluit o legătură între îndepărtarea părului din zona pubiană, chiar și o singură dată și antecedentele de infecții cu transmitere sexuală. Acestea au inclus infecții cutanate precum herpesul și sifilisul, precum și infecții cauzate de secreții ale coprului precum gonoreea, chlamydia și HIV.

Deși există și alte opțiuni de îndepărtare a părului în afara bărbieritului, cum ar fi epilarea cu ceară, cu zahăr, cremele sau îndepărtarea cu laser, acestea pot veni cu propriile riscuri. Atunci când decizi ce este potrivit pentru tine, deținerea tuturor informațiilor poate fi utilă, inclusiv a potențialelor riscuri pentru sănătate, legate de îndepărtarea părului pubian.

Sursa: Health Digest