Cum te preg─âte┼čti pentru o opera┼úie chirurgical─â. Informa┼úii pe care trebuie s─â le ┼čtii

1 operatie jpg jpeg

O interven┼úie chirurgical─â este, pentru cei mai mul┼úi dintre pacien┼úi, o experien┼ú─â stresant─â. Frica de opera┼úie ├«n sine sau de anestezie, eventualele complica┼úii care pot s─â apara preoperator, intraoperator sau postoperator ┼či o recuperare anevoioas─â, sunt temeri care ├«nso┼úesc pacientul pe parcursul ├«ntregului proces. ┼×tiind, ├«ns─â, pas cu pas, cum vor decurge lucrurile, de la preg─âtirea pentru opera┼úie p├ón─â la externare ┼či respect├ónd toate indica┼úiile medicale, n-ar trebui s─â existe niciun motiv de team─â.

Preg─âtirea pacientului ├«nainte de opera┼úie, ├«nt├ólnirea dintre chirurg ┼či pacient ├«n cadrul unei prime consulta┼úii, este fundamental─â. Cu acest prilej chirurgul va trebui s─â explice pacientului, pe ├«n┼úelesul lui, tot ce se va ├«nt├ómpla ├«nainte de opera┼úie, ├«n timpul acesteia ┼či dup─â, ┼či s─â r─âspund─â tuturor ├«ntreb─ârilor a┼ča ├«nc├ót consim┼ú─âm├óntul pentru interven┼úie s─â fie unul informat. Cu excep┼úia interven┼úiilor chirurgicale de urgen┼ú─â, opera┼úiile sunt programate, fiind necesar─â o perioad─â de timp ├«n care s─â se efectueze o serie de investiga┼úii. De obicei, pacien┼úii (├«n speciali cei oncologici), ├«n afar─â de afec┼úiunea de baz─â prezint─â o ├«nc─ârc─âtur─â patologic─â destul de complex─â. ├Än func┼úie de problemele de s─ân─âtate existente, se vor efectua controale de specialitate (cardiologie, pneumologie, nefrologie, diabetologie etc). ├Än cazul pacien┼úilor care nu au ┼či alte afec┼úiuni, o electrocardiogram─â este suficient─â dar obligatorie. Vor mai fi efectuate analize de s├ónge, ├«n vederea ob┼úinerii unei imagini de ansamblu asupra statusului biologic al pacientului. Revenind la pacientul oncologic care necesit─â interven┼úie chirurgical─â, este foarte important ca analizele s─â stabileasc─â dac─â acesta sufer─â de anemie, pentru a fi corectat─â ├«nainte de opera┼úie. Corectarea anemiei are o importan┼ú─â crucial─â ├«n bunul mers al interven┼úiei ┼či ├«n recuperarea postoperatorie. Interven┼úiile chirurgicale nu pot avea loc p├ón─â c├ónd afec┼úiunile nu sunt tratate sau compensate medical, scopul fiind evitarea riscului apari┼úiei complica┼úiilor. ÔÇ×Dac─â dispunem de aceste analize cu 2-3 s─âpt─âm├óni, o lun─â ├«nainte de interven┼úia chirurgical─â, putem s─â corect─âm aceste tare. Fie c─â e vorba de administrare de fier oral (├«n cazul ├«n care anemia nu este foarte sever─â, deficitul de fier nu este major), fie c─â apel─âm la o administrare de fier intravenos (care, cu noile preparate, se poate realiza ├«ntr-o singur─â ┼čedin┼ú─â, ├«n varianta de internare de zi), fie c─â apel─âm la colegul hematolog sau oncolog pentru administrare de substan┼úe care s─â determine practic o explozie a m─âduvei osoase, care s─â produc─â cantit─â┼úi adevcate de hemoglobin─âÔÇŁ, a explicat prof. dr. Stelian Mogoan┼ú─â, medic primar chirurg. ├Än cazul celor care sufer─â de boli cronice severe, medicul specialist va interveni pentru ajustarea tratamentului sau va prescrie, temporar, o medica┼úie de substitu┼úie.

Permis ┼či interzis ├«nainte ┼či dup─â opera┼úie

Contrar mitului care se perpetueaz─â, ├«n ziua de dinaintea opera┼úiei pacientul are voie s─â m─ân├ónce. Mai mult, este chiar recomandat s─â o fac─â, s─â serveasc─â trei mese, ├«ns─â alc─âtuite din preparate u┼čor digerabile. De asemenea, are voie s─â consume lichide (ap─â, ceai). Consumul de lichide ├«ns─â va fi oprit ├«n ziua opera┼úiei, cu dou─â ore ├«nainte de aceasta, pentru a evita producerea de v─ârs─âturi ├«n timpul induc┼úiei anestezice.

├Än func┼úie de opera┼úie, alimenta┼úia se va putea relua dup─â 12 ore, cu lichide sau semisolide, iar dup─â 24-48 de ore se poate reveni la o alimenta┼úie normal─â, dar u┼čoar─â. Se vor evita fructele ┼či legumele proaspete, care fermenteaz─â ┼či provoac─â balonare excesiv─â.

O plag─â necomplicat─â va fi l─âsat─â nepansat─â dup─â 48 de ore de la opera┼úie. ┼×i tot dup─â 48 de ore pacientul se va putea sp─âla, apa av├ónd efect benefic ├«n vindecare.

Ce se întâmplă în ziua operaţiei

├Än diminea┼úa interven┼úiei se va realiza toaleta preanestezic─â, iar ├«n momentul ├«n care echipa operatorie este preg─âtit─â, pacientul este condus la sal─â ┼či preluat de anestezist. Acesta va ob┼úine de la pacient acordul pentru unele manevre precum plasarea unei sonde urinare sau realizarea unei transfuzii intraoperator, ├«n caz de s├óngerare.

Interven┼úiile chirurgicale se desf─â┼čoar─â ├«n anestezie general─â, pacientul nu simte absolut nimic ┼či se treze┼čte ├«ntr-o zon─â special─â, de post-anestezie, cu durere minor─â sau chiar f─âr─â durere (├«n interven┼úiile laparoscopice sau realizate cu ajutorul robo┼úilor durerea este semnificativ diminuat─â).

Reluarea mobilit─â┼úii ┼či func┼úiilor fiziologice

Mul┼úi pacien┼úi, la sf├ór┼čitul zilei ├«n care a avut loc opera┼úia se pot ridica ┼či se pot deplasa singuri p├ón─â cel pu┼úin la baie. ├Än urm─âtoarele zile mobilitatea este rec─âp─âtat─â, se suprim─â sonda urinar─â iar func┼úiile fiziologice sunt reluate. Spitalizarea este redus─â la minim, niciun pacient nu va sta internat mai mult timp dec├ót este necesar ca medicul s─â ├«l supravegheze ├«ndeaproape, pentru c─â cea mai bun─â ┼či rapid─â recuperare se face acas─â, ├«n mediul familial.

De ce s─â nu te temi de anestezie

├Än interven┼úiile practicate ├«n zona abdominal─â joas─â, a membrelor inferioare sau a perineului, se folose┼čte de obicei rahianestezia sau peridurala, a┼ča ├«nc├ót pacientul r─âm├óne con┼čtient. ├Än chirurgia digestiv─â ├«nalt─â ┼či ├«n patologia oncologic─â este nevoie de anestezie general─â. Substan┼úele utilizate ├«n prezent fac ca riscurile s─â fie mult diminuate. ├Än combinarea substan┼úelor anestezice, anestezistul ┼úine cont de particularit─â┼úile fiec─âruia (greutate, procent de gr─âsime, musculatur─â), de c─âile de  metabolizare, de starea de func┼úionare a rinichilor ┼či ficatului. ├Än aceasta const─â priceperea ┼či... magia anestezistului, care va ajusta dinamic dozele, ├«n func┼úie de parametrii pacientului pe parcursul desf─â┼čur─ârii interven┼úiei chirurgicale.