Analiza irisului este ca un RMN complet. Interviu

image

Alin Ghinea, specialist în iridologie, depistează boli prin studierea irisului, care sunt adesea confirmate prin diagnosticarea clasică. Foto: arhivă personală

Studierea irisului ne poate oferi informaţii despre diverse probleme de sănătate despre care nu ştiam. Alin Ghinea, care are o experienţă de peste 10 ani ca iridolog, ne vorbeşte despre cum poate iridologia să ajute la depistarea bolilor.

Ce este iridologia și cum funcționează ea în diagnosticarea bolilor?

Iridologia este o ramură a științelor medicale, mai exact a neurologiei, bazată pe studierea irisului, acesta fiind un izvor de informație despre organele interne și diferite părți ale corpului omenesc, despre bolile curente și cele moștenite. Este o metodă de diagnosticare neivazivă și analizează în detaliu toate semnele, marcajele, culorile, ce apar pe toata suprafața irisului.

Ce culori de iris ar putea indica vulnerabilități?

Ochii sunt albaștri, căprui, negri și cel mai rar, verzi. Dar, în analiza iridologică și diagnosticul pe iris, fiecare culoare generală are niște sub-culori, tente, nuanțe. Vă dau un exemplu: La un iris albastru avem cel puțin 4 -5 feluri de nuanțe de albastru. În iridiologie clinică, fiecare culoare are o valoare de diagnostic în zona de predispoziție. Am văzut cu toții, de foarte multe ori, de-a lungul timpului, în funcție de anotimp, sau dacă este lumina într-un anumit fel, o schimbare a culorii ochilor. Schimbarea culorii are legătură cu lumina, dar și cu adaptarea biologică la climat. Persoanele cu ochii de un căprui mai închis sau chiar negri sunt persoane foarte bine adaptate la un climat unde există multă lumină solară și este cald, pe când cei cu ochii verzi sau albaștri sunt persoane care rezistă mai greu în zonele foarte însorite, deoarece sunt  adaptate pentru clima rece.

Ce este important de știut este că iridologia diagnostichează începând cu vârsta de 1 an, pentru că abia atunci se stabilizează culoarea ochilor.

Ce se vede diferit la nivelul irisului când boala s-a instalat în organism?

Anumite semne au caracter ereditar și se referă la partea de predispoziții, de moșteniere genetică, sunt alte semne care ne vorbesc despre afecțiuni curente. O gastrită acută se observă imediat în analiza iridologică. Sunt semne care se formează pe iris pentru că toate organele atât înterne, cât și pielea, au loc anume unde se proiectează pe suprafața irisului. Dintre toate organele, creierul este cel mai bine reprezentat, ocupă cea mai mare suprafață din iris.

Dacă sunt, de exemplu afecțiuni hepatice, semnele apar pe suprafața irisului acolo unde este proiectat ficatul. Repet, irisul este ca o hartă completă și, în funcție de tipul de semne care apar în dreptul proiecției organelor, ne dăm seama dacă este o afecțiune acută, cronică sau degenerativă. În privința afecțiunilor degenerative sunt studii care vorbesc despre faptul că, mai ales afecțiunile neurodegenerative precum Parkison și Alzheimer se pot observa prin analiza irisului cu minimum 6 ani înainte de primele simptome.

Vezi şi: Ce se întâmplă cu vederea după 40 de ani? Medicul explică

Ce boli pot fi diagnosticare privind irisul?

Deoarece toate organele sunt proiectate pe iris, toate categoriile de boli pot fi diagnosticate prin această metodă. Privind irisul ne putem da seama de buna funcționare a fiecărui organ în parte. Deci analiza irisului este ca un RMN complet.

Care sunt, să zicem un top 3 al afecțiunilor pe care le vedeți  cel mai des în practica dvs.?

Din păcate, în ultima perioada văd foarte mulți copii cu diabet tip 1, de asemenea, foarte mulți copii cu fond alergic, cu afecțiuni în zona digestivă și din zona ORL. Dar îngrijorător este la copii între 7-12 ani prezența diabetului.

Undeva la 75% dintre pacienții pe care îi am sunt doamne și aici văd foarte multe afecțiuni specifice sferei feminine: fibrom uterin, noduli mamari, chisturi ovariene, tulburări menstruale, dismenoree, probleme legate de fertilitate, cazuri care sunt în creștere la persoanele între 30-40 de ani.

La bărbați predmină afecțiunile hepato-biliare precum steatozele hepatice, calculii biliari şi afecțiunile digestive precum gastritele, ulcerul, sindromul de colon iritabil și la vârsta a treia, 60+ , predomină afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, insomniile. Fac mențiunea că insomniile nu sunt un fenomen în creștere doar la această vârstă, ci și la 40+.

Cum se desfășoară o şedinţă de iridologie?

O ședință de iridologie în cabinetul meu durează 60 de minute. Destul de mult, dar este important ca pacientul să înțeleagă ce se întâmplă cu el. Cu cât înțelege mai mult, cu atât este mai liniștit și automat, și restabilirea sănătății este mai bună. În primă fază are loc consultația de iridologie, în care îi explic pacientului ce observ pe iris, după care discut cu el legat de istoricul medical. În partea de consultație iridologică vizez atât posibilele afecțiuni, cât și afecțiunile curente și predispozițiile ereditate, zona de longevitate, iar după toate acestea întocmesc o schemă de tratament naturopat.

Ce înseamnă o schemă de tratament naturopat în cazul iridologiei?

Există mai multe dimensiuni ale terapiei și înseamnă recomandări de tratament cu plante, parte de fitoterapie, care ia diverse forme: poate să fie capsule, tincturi, gemoterapie, depinde de rezultatul analizei iridologice și de vârsta pacientului.

Apoi există partea de nutriție, mai exact alimente premise și alimente interzise pe durata tratementului. De asemenea, abordăm hidratarea și componenta care vizează exercițiul fizic și mișcarea, precum și odihna din timpul nopții, pe care pun mare accent. Nu poți acoperi toate aceste dimensiuni și oferi consultanță pentru sănătate dacă nu stai de vorba suficient cu pacientul. Legat de durata tratamentului, este dată de afecțiunea cu care se confruntă persoana și de vârstă: poate să dureze  1 lună sau 2-3 etc. Tot în funcție de acești factori stabilesc și când să revină la o nouă consultație pentru a vedea care este evoluția, cum se simte pacientul, ce îmbunătățiri au fost și ce trebuie făcut mai departe.

S-a întâmplat să diagnosticați persoane care nu aveau încă diagnostic de la medic? Cât de precisă considerați este iridologia în comparație cu metodele alopate de diagnostic?

S-a întâmplat de multe ori acest lucru, pentru că oamenii vin pentru a-și evalua starea de sănătate și pot primi un diagnostic, vin pentru a primi încă o părare legată de un diagnostic pus de medic, vin pentru că formulele clasice alopate nu au dat rezultate.

La ce îmbunătățiri vă așteptați, cum realizați țintele de tratament, mai ales în cazul bolilor cronice?

Iridologia poate îmbunătăți viața pe mai multe coordonate. Este o metodă neinvazivă, care identifică locurile sensibile din organism. Orice afecțiune are un punct de la care pornește. Deci iridologia identifică acel punct sensibil. Dacă vorbim de boli acute pe care le descoperi prin analiză iridologică, mă aştept ca prin tratament naturopat, pacientul să se vindece, iar dacă vorbim despre boli cronice cum este diabetul şi tiroida autoimună, sau hipertensiunea arterială, prin tratament, ținta pe care o urmăresc este ca acea afecțiune să nu aibă impact asupra calității vieții și să nu-i scurteze în mod concret, viața, pentru că orice boală cronică, dacă nu este gestionată cum trebuie afectează calitatea vieții și reduce și durata de viață.  

De asemenea, sunt factori emoționali care pot afecta pacientul și din cauza cărora nici tratamentul nu-și mai face efectul. Tocmai de asta, pe zona de afecțiuni cronice, nu este un tratament, ci management al stilului de viață și medicație.

Cum puteți ajuta în privința longevității?

Densitatea irisului se moștenește și dacă sunt persoane cu o desitate a irisului foarte bună, de exemplu o persoană cu nivel de densitate 1 ( sunt 6 grade de densitate în iridologie), au șanse foarte mari de fi foarte longevivi, dar asta nu înseamnă că se pot relaxa și că indiferent de ceea ce fac, trăiesc 100 de ani. Sunt persoane care știu cum să beneficieze de un grad de longevitate ridicat, să se ferească de excese și aceștia trăiesc sănătoși până la vârste înaintate. În acelaşi timp, sunt și persoane care din puntul de vedere al analizei iridologice erau programate să aibă o longevitate medie, dar fiind echilibrate pe toate aspectele, trăiesc foarte bine, o viață în deplină sănătate, pentru mult timp. Depinde foarte mult de stilul de viață al persoanei, de alegerile pe care le face, cu alte cuvinte, depinde de ce faci tu cu acel grad de longevitate pe care îl ai.

Pe de altă parte, iridologia identifică predispozițiile ereditare care au mare legătură cu longevitatea. Odată ce aflu predispozițiile ereditare și știu să le gestionez, mă ajută în mod cert în partea de longevitate. Cu un management naturopat pot ajuta pe mai multe paliere. De exemplu, dacă văd riscul genetic de tiroidă autoimună, îi pot scpune persoanei exact ce să facă astfel încât să aibă cele mai mari șanse să nu facă boala, să nu o activeze în organism.

Dacă o persoană vine cu diagnostic deja pus de către medic, mai trece prin etapa de diagnosticare?

Da, este același timp de consultație pe care o practic și la persoanele care au un diagnostic și la cele care nu-și cunosc diagnosticul.

Există limitări ale iridologiei sau afecțiuni pe care nu le puteți diagnostica prin această metodă?

Ca metodă de diagnosticare, iridologia este o metodă extrem de veche, foarte cunoscută în țări precum Israel, unde este inclusă între metodele alopate de diagnosticare, în Coreea de Sud, la fel, este o metodă aoplată de diagnosticare. În țări precum Rusia, Marea Britanie, Canada, este o metodă foarte populară, la fel în Germania și Spania, pentru că oferă rezultate foarte bune. La nivel de acuratețe, din punct de vedere științific, cel mai mare studiu pe iridologie s-a desfășurat în Coreea de Sud și a relevat o acuratețe de diagnostic a metodei de 92 %, adică un procent foarte mare.