Ce se întâmplă cu vederea după 40 de ani? Medicul explică

image

După vârsta de 40 de ani, acuitatea vizuală scade treptat cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare 4 ani. După 48 de ani, scade cu 0,5 dioptrii la aceeaşi perioadă.

Cea mai întâlnită problemă de vedere care apare în jurul vârstei de 40-45 de ani este presbiopia sau pierderea treptată a capacităţii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Este un proces natural al vederii pe măsura înaintării în vârstă şi se consideră că este o tulburare fiziologică.

Cu trecerea timpului, structurile de la nivelul ochilor încep să îşi piardă din flexibilitate. Astfel, cristalinul devine mai rigid şi nu mai focalizează corect lumina pe retină. De aceea, obiectele din apropiere încep să pară neclare, de unde nevoia de a le îndepărta. Gradul de evoluţie a presbiopiei depinde de starea generală de sănătate a persoanei, de alte boli de care suferă, de alimentaţie, de factorii genetici. Printre afecţiunile care cresc riscul de presbiopie se numără bolile cardiovasculare, diabetul, scleroza multiplă, anemia şi insuficienţa venoasă.

Cum se manifestă

Principalul simptom al presbiopiei este dificultatea de a vedea lucrurile de aproape, mai exact de a citi literele mici de pe telefon sau din reviste. De aceea, apare nevoia de a ţine la distanţă de un braţ, de exemplu, o carte sau telefonul. Alte manifestări care pot însoţi presbiopia sunt ochii obosiţi, înlăcrimaţi şi încordaţi, durerile de cap şi vederea înceţoşată.

Mergi imediat la medic dacă te confrunţi cu aceste simptome, mai ales dacă apar şi manifestări precum pierderea bruscă a vederii, puncte negre sau halouri de lumină, vedere dublă.

În ce constă tratamentul

Principala modalitate de tratament în presbiopie este purtarea ochelarilor de vedere cu dioptrii pentru apropiere. Corecţia optică trebuie schimbată periodic, dat fiind caracterul progresiv al presbiopiei. Pentru acest lucru, controlul oftalmologic se face anual.

Există şi opţiunea de tratament chirurgical, care se poate face cu ajutorul laserului cu excimeri sau prin intervenţia de schimbare a cristalinului cu un implant intraocular multifocal.

Ce spune medicul

Dr. Adina Grigorescu, medic primar oftalmolog Oftal Medica Consult explică:

Problema cel mai frecvent întâlnită în jurul vârstei de 40-45 de ani este presbiopia – scăderea acuității vizuale la aproape, datorită reducerii elasticității cristalinului. Aceasta se corectează cu ochelari pentru aproape.

Altă problemă supărătoare prin simptomele asociate (disconfort, roșeață, usturimi, înțepături) este uscăciunea oculară. Scăderea producției normale de lacrimi și afectarea calității filmului lacrimal apare la fiecare dintre noi pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar este accentuată de o mulțime de factori. Dintre aceștia, cei mai importanți ar fi: menopauza, tratamentele hormonale, vântul, praful, aerul uscat, utilizarea computerului în exces, folosirea lentilelor de contact, administrarea anumitor medicamente (antihistaminicele, antidepresive, anticoncepționale), afecțiuni sistemice (tiroidiene, autoimune). Tratamentul variază în funcție de gravitatea situației și se adresează atât refacerii filmului lacrimal, cât și corectării factorilor predispozanți.

Alte afecțiuni oculare al căror risc de apariție crește după vârsta de 40-50 de ani sunt:

- Cataracta (opacifierea cristalinului – o lentilă intraoculară care în mod normal este transparentă) – riscul crește cu înaintarea în vârstă, la fumători, la cei cu istoric familial de cataractă.

- Glaucomul – boală care afectează nervul optic și care, dacă nu este descoperită și tratată la timp, poate duce la orbire; risc crescut la cei cu istoric familial de glaucom.

- Degenerescența maculară legată de vârstă – boală retiniană care determină scăderea acuității vizuale centrale; riscul crește cu înaintarea în vârstă, la fumători, la cei cu hipertensiune arterială, obezitate etc.

Sunt și anumite boli sistemice care pot determina complicații oculare. Pesoanele cu diabet zaharat pot dezvolta retinopatie diabetică, cataractă, glaucom și de aceea trebuie să meargă periodic la control de specialitate.

Controlul oftalmologic complet, efectuat de rutină, cel puțin o dată pe an după vârsta de 40 de ani, ne dă șansa să descoperim toate aceste afecțiuni într-un stadiu cât mai precoce, să le tratăm eficient și astfel să asigurăm pacientului o vedere sănătoasă cât mai mult timp.

@Shutterstock