Semne tăcute care arată că o relaţie este pe final

Expertul în wellness, Deepak Kashyap, dezvăluie câteva semne trecute cu vederea, că relația în care te afli este pe un teren instabil, dar și sfaturi despre cum poți să schimbi lucrurile, înainte de a fi prea târziu, scrie RDigest Canada.

image

Bosumflarea și tăcerea sunt semnele finalului de relație. Foto: Shutterstock

Arătați dispreț unul față de celălalt

Potrivit Institutului Gottman, unde psihologii John și Julie Gottman au petrecut aproape 40 de ani studiind căsătoria disprețul este unul dintre cele mai puternice semne că relația ta se termină. El poate fi disimulat, nu doar exprimat fățiș prin insulte. Așadar, disprețul poate fi transmis prin datul ochilor peste cap, arătând dispreț în tonul vocii și batjocorindu-i preocupările, oricare dintre acestea fiind suficient pentru a zdruncina încrederea și însuși sentimentul de stimă sine. Spunând simplu, pierderea respectului reciproc este un obstacol aproape de netrecut în orice relație.

Vă criticați necontenit

Când folosești critica ca instrument principal pentru a „corecta” comportamentul partenerului tău și în cele din urmă, personalitatea acestuia, ar trebui să fie acesta semnalul roșu că relația este în dificultate. Cum poți să spui că ești prea critic? Atenție la utilizarea generalizărilor în afirmațiile tale, inclusiv „tu întotdeauna”, „tu niciodată” și „asta se întâmplă întotdeauna...” Aceste afirmații generale ar putea să-ți facă partenerul să simtă că „niciodată” nu este suficient de bun pentru tine și aici ar fi și începtul sfârșitului pentru relația ta.

Viața reală versus romantism

Comparațiile iraționale cu viața din povești nu fac bine relației. Problema acestor idealuri de neatins, este că ne lasă neîmpliniți. Dacă în mod constant descoperi că îți dorești să ai viața, trupul sau priceperea altcuiva, ai putea să ai nevoie de terapie, ca să salvezi relația.

Tăcerea și retragerea

Ai tendința să te retragi fizic, pufnești sau lași între voi tăcerea în loc să faci față situației într-un mod constructiv? Construirea acestor ziduri între tine și partenerul tău va distruge inevitabil relația. După cum au descoperit familia Gottman în cercetările lor extinse asupra cuplurilor căsătorite, nu doar modul în care ne luptăm, ci și cum ne împăcăm după luptă, semnalează sănătatea relației.

Ești mereu în defensivă

Dacă creezi o narațiune în care ești întotdeauna victima, vei începe să simți o nevoie acută de a te apăra. De-a lungul timpului, te vei trezi din ce în ce mai nervos și hipersensibil la critici. Gottman recomandă să vă verificați discursul pentru următoarele fraze defensive:„Nu e vina mea!”, „Nu este adevarat. Tu ești cel care...”, „Da, dar…”, „Și tu ai făcut asta.”

Pe scurt, atunci când devine mai ușor să-ți rănești partenerul decât să vindeci rănile pe care le simți, este timpul să pui la îndoială viitorul relației tale.

Citește și Tipuri de cancer care se previn prin vaccinare