Poți folosi la gătit un ou cu coajă crăpată?
Ouăle sunt extrem de versatile dar și extrem de fragile, de aceea, probabil ai observat în cartoanele de ouă, la un moment dat și ouă crăpate. Să le folosești sau nu? Este sigur să mănânci un ou crăpat?
Răspunsul este că depinde de situație și este important să cunoști riscurile consumului de ouă sparte.
Medicii spune că nu este sigur să folosești ouă cu coaja crăpată. Motivul simplu este că bacteriile pot pătrunde în ou prin crăpăturile din coajă, cel mai frecvent fiind vorba de salmonella. Având în vedere problemele gastrointestinale severe care pot apărea dacă te îmbolnăvești, e mai bine să fii precaut decât să regreți, mai ales dacă nu știi când sau cum s-a crăpat oul.
Totuși, dacă tu ai cauzat crăpătura adică ai crăpat accidental un ou în timp ce îl aduceai acasă, scoate-l imediat din coajă, pune-l într-un recipient ermetic cu capac și păstrează-l la frigider până la două zile. De asemenea, dacă un ou s-a crăpat în timp ce îl fierbeai, este sigur să-l consume.
Crăpăturile pot fi o poartă de intrare a bacteriilor. Foto: Shutterstock.
Cum să eviți ouăle crăpate
Când cumperi ouă, asigură-te că deschizi cutia și verifici ouăle înainte de a le cumpăra. Nu te sfii să le răsucești ușor în cutie ca să le verifici, deoarece uneori crăpăturile sunt pe partea de jos. Și, dacă vrei să fii de ajutor pentru alți cumpărători, poți anunța angajații magazinului despre ouăle crăpate, astfel încât să le poată îndepărta.
Când le transporti acasă, asigură-te că ouăle sunt puse în partea de sus a pungii de cumpărături. E bine să descarci mai întâi punga în care sunt ouăle și să verifici din nou cutia înainte de a o pune în frigider.
Dacă descoperi ouă crăpate, le poți salva pentru că știi când și cum s-au spart. Apoi, asigură-te că nu pui nimic deasupra cutiei când pui ouăle în frigider.
Sursa: Yahoo