Poţi face cheaguri din cauza anticoncepţionalelor?
Atunci când ai o viață sexuală activă și nu dorești un copil, este firesc să folosești metode de contracepție. Fie că apelezi la pastilele contraceptive sau la metode de barieră, cum ar fi prezervativele, acestea te pot ajuta să previi o sarcină.
Totuși, trebuie să știi că anticoncepționalele pot avea efecte secundare, inclusiv riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Ce metode de contracepție există?
Ai la dispoziție mai multe metode de contracepție, iar acestea se împart în mai multe categorii:
1. Metode hormonale Acestea includ pastilele contraceptive, plasturii, inelele vaginale, injecțiile și dispozitivele intrauterine hormonale. Aceste metode funcționează prin modificarea nivelului de hormoni din organism, pentru a preveni ovulația și a îngroșa mucusul cervical.
2. Metode de barieră Prezervativele, capacele cervicale și diafragmele sunt metode care blochează fizic sperma să ajungă la ovul.
3. Metode permanente Proceduri chirurgicale precum ligatura trompelor la femei sau vasectomia la bărbați sunt considerate metode permanente și ireversibile.
4. Contracepția de urgență Acestea sunt pilule sau dispozitive de cupru, care se folosesc după un contact sexual neprotejat pentru a preveni sarcina.
Cauzează cheaguri de sânge?
Cheagurile se formează atunci când sângele se îngroașă și se adună într-o anumită zonă, de obicei pentru a opri sângerările. Însă, uneori, aceste cheaguri pot apărea în vene și nu se dizolvă în mod natural. Când un cheag se formează într-o venă adâncă, cum ar fi la nivelul picioarelor, poate duce la tromboză venoasă profundă, o afecțiune periculoasă. Dacă un astfel de cheag ajunge la plămâni, apare embolismul pulmonar, care poate fi fatal.
Vorbesște cu medicul și alegeți împreuna cea mai potrivită metodă contraceptivă. Foto: Shutterstock
Contracepția hormonală, în special cea care conține estrogen, poate crește riscul de formare a cheagurilor. Combinația de estrogen și progestin, prezentă în pastilele anticoncepționale, plasturi și inele vaginale, este asociată cu un risc crescut de cheaguri de sânge. În schimb, metodele care conțin doar progestin nu par să crească acest risc.
Semnele cheagurilor de sânge cauzate de anticoncepție
Cheagurile de sânge pot fi foarte periculoase, așa că este esențial să recunoști simptomele la timp. Printre semnele comune ale unui cheag de sânge se numără:
- Umflarea unui picior, care poate fi însoțită de senzații de căldură sau sensibilitate.
- Durere bruscă și severă în picior, mai ales în zona gambei.
- Piele roșiatică sau decolorată pe piciorul afectat.
- Dificultăți bruște de respirație.
- Durere ascuțită în piept, care se agravează la respirație profundă.
- Tuse inexplicabilă, uneori cu sânge.
- Amețeală sau leșin.
Cum poți preveni cheagurile de sânge cauzate de anticoncepție?
Pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge atunci când folosești contracepția hormonală, poți lua câteva măsuri simple:
- Discută cu medicul despre metode contraceptive cu niveluri mai mici de estrogen sau cele care conțin doar progestin.
- Menține o greutate sănătoasă și rămâi activă fizic pentru a reduce riscul general de cheaguri.
- Bea multă apă pentru a menține sângele fluid.
- Dacă ai un istoric familial de cheaguri de sânge sau alte factori de risc precum obezitatea, vorbește cu medicul înainte de a alege o metodă contraceptivă.
Ce să faci dacă suspectezi un cheag de sânge?
Dacă observi simptomele unui cheag de sânge, mergi imediat la spital. De asemenea, este important să încetezi utilizarea anticoncepției hormonale și să consulți un medic. Tratamentul include de obicei administrarea de anticoagulante, care ajută la prevenirea creșterii cheagului și la reducerea riscului de formare a altor cheaguri.
Contracepția este eficientă pentru prevenirea sarcinilor nedorite, dar poate veni la pachet cu efecte secundare, inclusiv riscul de cheaguri de sânge. Asigură-te că discuți cu medicul despre riscurile și beneficiile fiecărei metode contraceptive și ia măsuri pentru a reduce riscurile atunci când folosești contracepția hormonală.
Sursa: Health Shots