Ce metodă contraceptivă e potrivită în adolescenţă
Să vorbești despre contracepție cu copilul tău poate fi o adevărată provocare. Cu atât mai mult cu cât și el are rețineri să poarte cu tine o discuție de tipul întrebări-răspunsuri despre viața sexuală.
Foto: Shutterstock
Este foarte important ca adolescentul să afle informațiile corecte referitoare la sarcinile nedorite și la bolile cu transmitere sexuală. Răspunsuri la o mulțime de întrebări legate de activitatea sexuală poate primi de la colegi, din filme, cărți, reviste, dar și de pe internet. Psihologul Claudia Borza îi sfătuiește pe adolescenți să-și cunoască trupul și să-l îndrăgească, să nu se rușineze de el, apoi să se informeze asupra importanței pe care o au metodele de contracepție. „Să vă începeți viața sexuală înseamnă să trăiți o experiență nouă, dar înseamnă și că pot interveni o sarcină sau infecții cu transmitere sexuală“, spune specialistul. Momentul potrivit pentru debutul sexual depinde de fiecare om în parte. De aceea, este esențial să-i explici adolescentului că primul act sexual nu trebuie să se desfășoare la presiunea partenerului sau a anturajului, ci atunci când există un acord de ambele părți. De asemenea, adu în discuție că decizia de a începe viața sexuală este una importantă și nu trebuie, ca fată, să fie rușinată că este încă virgină. Pe de altă parte, și fetele, și băieții trebuie încurajați să folosească metodele contraceptive pentru a se proteja de sarcini nedorite și de infecții cu transmitere sexuală.
Se recomandă controlul medical
Avantajele modalităților de contracepție pot fi explicate pe larg în cadrul unui consult la medic. Îndrumă-l să meargă la un cabinet de planificare familială, unde poate afla de la un specialist care este metoda contraceptivă potrivită lui. În cazul fetelor, spune-le că un consult ginecologic nu este dureros, însă poate crea un ușor disconfort. Va afla dacă există modificări la nivelul organelor genitale externe și interne. În concluzie, tânărul va ști că după ce își începe viața sexuală, sănătatea lui depinde de vizita periodică la medic.
Metodele naturale, cu risc
Până să afle de la colegi sau de pe internet cum poate evita sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuală fără să utilizeze contracepția recomandată de medici, explică-i că metodele naturale precum coitul întrerupt (coitus interruptus - retragerea din vagin înainte de ejaculare), metoda calendarului și cea a temperaturii bazale presupun un risc crescut nu doar pentru conceperea unui copil, dar și de infecții, cel mai des întânite fiind cele cu HIV, herpes, Chlamydia, Mycoplasma, hepatitele B şi C.
Prezervativul, cea mai sigură metodă
Printre cele mai folosite și recomandate metode de contracepție la adolescenți se numără prezervativul. Acesta are avantajul că nu are efecte secundare de ordin hormonal și, în plus, este accesibil ca preț.
Spermicidele sunt substanțe chimice care distrug spermatozoizii și se găsesc sub formă de creme, geluri sau ovule. Pentru acest tip de contraceptive, există avantaje și dezavantaje, de exemplu, pot avea un cost mare, necesită un program de administrare, au reacții adverse. În plus, nu protejează de bolile cu transmitere sexuală.
Contraceptive orale combinate sunt preparate din estrogen și progesteron sintetic, în concentrații diferite, cu o eficacitate crescută în evitarea sarcinii. Acestea pot ajuta și la reglarea ciclului menstrual și la tratarea acneei, având dezavantajul că nu protejează de bolile transmisibile sexual.
Sfat
Menționează-i și despre contracepția de urgență, cunoscută și sub numele de pilula de a doua zi, mai ales când, în cazuri excepționale, nu a utilizat în timpul actului sexual o metodă de protecție.
Bine de știut!
„Rolul principal al mijloacelor contraceptive este cel de protecție împotriva sarcinilor nedorite, dar prezervativul, o metodă contraceptivă de barieră foarte des folosită, are rol și de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de aceea rămâne metoda cea mai des recomandată tinerilor și adolescenților“, medic de familie Simona Farcaș, Centrul ProVita, București.