Poți avea un atac de cord fără să știi? Așa recunoști dacă ești în pericol
Când vine vorba de semnele de avertizare ale unui atac de cord, mulți dintre noi cunosc simptomele clasice: durere în piept, transpirație rece și o slăbiciune extremă.
Totuși, ce se întâmplă dacă simptomele sunt atipice sau chiar inexistente? Acestea sunt numite „atacuri de cord silențioase” și sunt mai comune și mai periculoase decât ai putea crede.
Ce este un atac de cord silențios?
Un atac de cord silențios nu prezintă simptome, prezintă simptome ușoare sau o serie de simptome care nu sunt recunoscute ca fiind cauzate de un atac de cord. Pericolul major al unui astfel de atac este lipsa tratamentului.
Atacul de cord poate avea manifesări atipice și în cazul femeilor. Foto: Shutterstock
Dacă nu știi că ai avut un atac de cord, nu vei primi tratamentul necesar. Cu toate acestea, chiar și fără simptome evidente, un atac de cord silențios provoacă daune inimii, care necesită tratament și monitorizare.
Cum se tratează un atac de cord silențios?
Unii oameni află că au avut un atac de cord abia la săptămâni sau luni după ce acesta a avut loc, de obicei în timpul unei vizite de rutină la medic.
„Putem determina mărimea atacului de cord prin cât de mult mușchi cardiac a fost afectat, adesea pe un electrocardiogramă (EKG) sau mai precis pe o ecografie cardiacă,” explică dr. Curtis Rimmerman, cardiolog.
Alții ajung la medic după un atac de cord silențios din cauza simptomelor persistente, cum ar fi oboseala și dificultatea de a respira. Aceste simptome pot fi cauzate de o valvă mitrală care nu funcționează corect, afectată de cicatrizarea mușchiului cardiac și de disfuncția valvei asociate după un atac de cord. Complicațiile grave pot include insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac și pierderea cunoștinței.
Simptome pe care nu ar trebui să le ignori
Deși atacurile de cord silențioase nu prezintă simptome specifice, există semne pe care ar trebui să le ai în vedere. Următoarele sunt simptome atipice ce pot fi asociate cu un atac de cord silențios:
Senzație de strângere în piept În mod obișnuit, credem că atacurile de cord provoacă dureri în partea stângă a pieptului. Totuși, aceste atacuri cauzează, de obicei, disconfort în centrul pieptului, împreună cu o senzație de strângere, plinătate sau tensiune persistentă.
Oboseală inexplicabilă Dacă te confrunți brusc cu oboseală sau dificultăți de respirație, mai ales în timpul activităților pe care le făceai fără probleme înainte, acestea pot fi semne ale unui atac de cord silențios.
Senzații de indigestie Multe persoane confundă durerea unui atac de cord cu arsurile la stomac. Refluxul acid poate provoca dureri ce se extind din piept spre gât și maxilar.
Disconfort persistent Dacă simți disconfort continuu pentru câteva minute și nu găsești o explicație clară, nu ignora aceste simptome. Adesea, oamenii simt că ceva nu este în regulă, dar nu vor să creadă că este un atac de cord și ignoră semnele.
Nu încerca să fii propriul tău medic. Dacă simți o schimbare distinctă în starea ta de sănătate, oricât de subtilă, caută ajutor medical.
Atacurile de cord silențioase sunt reale și periculoase, dar recunoscând simptomele atipice și acționând prompt, poți reduce riscul unor complicații grave.
Sursa: Cleveland Clinic