Simptomul de atac cerebral care apare când mănânci

Accidentul vascular cerebral poate avea simptome mai puţin ştiute, iar unul dintre ele apare în timpul mesei. 

Unele semne de accident vascular cerebral sunt mai evidente decât altele, inclusiv afectarea vorbirii sau gura căzută. Dar altele nu sunt la fel de evidente și chiar se pot manifesta în timp ce persoana mănâncă.

AVC jpg

AVC-ul este o urgență medicală. Foto: Shutterstock

Disfagia este un simptom puțin cunoscut al accidentului vascular cerebral. Dificultatea la înghițire sau disfagia poate fi un indicator al unui accident vascular cerebral. Se referă la hrana care se blochează în esofag în timp ce mănânci și poate afecta, de asemenea, gâtul sau pieptul.

Specialiștii spun că semnele pot include:

·     tuse sau sufocare când mănânci sau bei

·     senzația că mâncarea vine înapoi, uneori prin nas

·     senzația că mâncarea este blocată în gât sau în piept

·     voce schimbată când mănânci sau bei

Persoana poate, de asemenea, să saliveze în exces sau să aibă probleme la mestecat alimente. De asemenea, poate duce la pierderea în greutate, deshidratare și infecții repetate în piept. Alte simptome de accident vascular cerebral pot dispărea rapid și în mai puțin de o zi în unele cazuri, ceea ce poate însemna că ai avut un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Acestea ar trebui, de asemenea, tratate ca o urgență pentru a preveni un alt accident vascular cerebral.

Cum recunoști un accident vascular cerebral

Semnele variază de la persoană la persoană, dar încep brusc. Simptomele depind de partea creierului care a fost afectată și de amploarea leziunii. Simptomele cheie pot fi amintite cu cuvântul FAST.

FAST este o metoda de diagnostigare a accidentului vascular cerebral in regim de urgenta. A fost stabilit la sfarsitul anilor ’90 de catre medicii neurologi si personalul de pe ambulanța din Marea Britanie și a devenit un sistem mondial de recunoastere a semnelor unui AVC atât pentru propria persoana, cât și pentru cei din jur. La momentul actual, metoda FAST este folosită ca metoda de educare și prevenție în privinta AVC-ului.

FAST este un acronim care in limba romana inseamna RAPID si care indica 4 pasi pe care sa îi ai in vedere când intervine suspiciunea de AVC:

F (face dropping)

Modificari la nivelul fetei, mai ales daca pacientul incearca sa zambeasca. Atunci se poate observa ca fata este asimetrica, muschii dintr-o parte a fetei fiind paralizati si pleoapa, pometele si buza cazute.

A (arm weakness)

Slabiciune la nivelul bratelor. Daca incerci sa ridici ambele brate deasupra capului dar unul dintre ele este inert si nu poate fi controlat ca de obicei, poate fi un semn de AVC.

S (speech difficulty)

Tulburari de vorbire. Daca persoana suspectata de AVC nu poate sa repete o fraza simpla, are probleme de exprimare sau confunda cuvintele, este posibil sa sufere un accident vascular cerebral.

T (time)

Timpul de reactie este foarte important, asa ca daca surprinzi unul sau mai multe simptome FAST la tine sau la cineva din jur, suna imediat la 112.

Recunoasterea imediata a semnelor care indica producerea unui AVC poate face diferenta intre supravietuire si deces. De asemenea, reactia rapida si chemarea unei ambulante pot imbunatati sansele ca pacientul sa nu ramana cu dizabilitati cerebrale pe termen lung.

Alte simptome posibile sunt:

·     paralizie completă a unei părți a corpului

·     pierderea bruscă sau încețoșarea vederii

·     fiind sau simțindu-se rău

·     ameţeală

·     confuzie

·     dificultăți de a înțelege ceea ce spun alții

·     probleme de echilibru și coordonare

·     dificultate la înghițire (disfagie)

·     durere de cap bruscă și foarte severă care are ca rezultat o durere orbitoare, spre deosebire de orice experimentat înainte

·     pierderea conștienței

·     atac ischemic tranzitoriu (AIT)

Chiar și un mini-accident vascular cerebral ale cărui simptome au dispărut, trebuie verificat de medic.