Ce boli grave se pot observa privind mâinile?

Îți poți verifica starea de sănătate observându-ți mâinile.  Unele semne aparent neimportante pot dezvălui afecțiuni grave, precum boli de inimă, cancer pulmonar și leucemie. Deși aceste simptome pot fi inofensive, este întotdeauna bine să consulți un medic, dacă persistă.

Degete „ciocan”

Unul dintre semnele pe care ar trebui să le observi este dacă vârfurile degetelor par mai mari, cu un aspect de „ciocan”. Unghiile pot deveni mai curbate, iar pielea din jurul lor poate deveni lucioasă. Cancer Research UK explică faptul că acest simptom poate indica diverse probleme de sănătate, în special ale plămânilor sau inimii.

maini reci jpg

Mâinile pot arăta simptome ale unor boli grave. Foto: Shutterstock

De ce să fii atent la asepctul de ciocan al degetelor:

1.  Cancer pulmonar și mezoteliom: Poate fi un semn precoce al acestor tipuri de cancer.

2.  Probleme tiroidiene: Unele persoane cu probleme ale glandei tiroide pot prezenta acest simptom.

3.  Afecțiuni digestive: Simptomul poate fi observat la persoane cu colită ulcerativă sau boala Crohn.

Dezvoltarea acestui simptom poate dura, așa că, dacă observi aceste schimbări la mâinile tale, ar trebui să discuți cu medicul.

Degete învinețite

Un alt semn important este învinețirea inexplicabilă a degetelor. Deși este rar să ai vânătăi pe degete fără o cauză clară, acest lucru ar putea sugera o problemă a sângelui

1.  Leucemie: Vânătăile inexplicabile sunt un simptom comun al leucemiei, un tip de cancer al sângelui. Aceste vânătăi pot apărea în locuri neobișnuite, cum ar fi mâinile.

2.  Probleme de coagulare: Vânătăile fără o cauză evidentă pot indica tulburări de coagulare a sângelui, care necesită evaluare medicală imediată.

Articulații umflate

Articulațiile umflate ar putea indica și ele probleme serioase. Articulațiile umflate, mai ales dacă sunt asociate cu dureri sau alte simptome, ar putea fi un semn al unei afecțiuni grave.

De ce să fii atent la articulațiile umflate:

1.  Xantomatoză tendinoasă: Aceasta este o acumulare de colesterol la nivelul mâinilor și poate indica un nivel ridicat de colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol sunt un factor major de risc pentru boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

2.  Alte afecțiuni: Xantomatoza poate apărea și în jurul ochilor sub forma unor mici umflături galbene.

Ce să faci dacă observi aceste semne

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome inexplicabile sau ai alte îngrijorări legate de sănătatea ta, ar trebui să consulți un medic. Este important să nu ignori semnalele pe care corpul tău le trimite, deoarece identificarea timpurie a unei probleme poate face o diferență semnificativă în gestionare și tratament.

Sursa: Express