Obsesia pentru curățenie este o boală?

Sunt oameni cărora casa nu li se pare niciodată suficient de curată, oricât de multă curățenie ar face. Când sunt toate acestea, semnul unei tulburări obsesiv compulsive?

Potrivit HealthLine, de un anumit punct, preocuparea pentru o casă mereu curată și strălucitoare, nu este neapărat un lucru bun și ar putea fi un semn că suferi de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC). Deci, când obsesia pentru curățenie este o boală?

Pentru a răspunde la întrebarea este important să înțelegem mai întâi ce este TOC - și de ce unii oameni cu TOC sunt obsedați de curățenie.

image

Curățenia excesivă poate fi un semnal de alarmă pentru comportamentul compulsiv. Foto: Shutterstock

Relația dintre TOC și curățare depinde de obsesii (gânduri recurente, intruzive) și de compulsii (comportamente sau acțiuni repetitive).

Obsesia motivează pacientul să dorească să curețe lucrurile din nou și din nou.

Care este legătura dintre curățenie și TOC?

TOC este o tulburare în care oamenii experimentează adesea gânduri tulburătoare. Ca răspuns la aceste gânduri nedorite, persoanele cu TOC pot simți impulsuri intense de a repeta anumite acțiuni. Acțiunile pot fi fizice (cum ar fi aranjarea obiectelor într-o anumită ordine) sau acțiuni mentale (cum ar fi să zicem, o rugăciune).

Unii oameni simt că finalizarea acestor acțiuni neutralizează amenințarea, oprește gândurile obsesive din mintea lor sau ameliorează anxietatea că gândurile nedorite „pândesc” pentru totdeauna.

Tulburarea obsesiv-compulsivă poate afecta viața de zi cu zi a unei persoane, studiul și munca. Necesitatea de a efectua corect compulsiile, adică doar într/o anumită rutină, poate provoca anxietate gravă.

Prin urmare, pacientul nu are doar o dorință de a lucra sau de a trăi într-un mediu curat sau o preferință pentru curățenie, ci este și foarte legat de „disconfortul” trăit, și care nu poate fi înlăturat pentru a-i putea „elibera” gândirea.

Care sunt simptomele TOC?

Simptomele TOC includ nu numai obsesiile și compulsiile, ci și anxietatea. S-ar putea să te simți stresat în momente când te simți scăpat de sub control.

Când ai tulburare obsesiv-compulsivă exprimată prin nevoia de a face curat sau prin frica de contaminare, poți prezenta următoarele simptome:

·       Senzație de dezgust sau frică de anumite obiecte sau substanțe, inclusiv murdărie, boală, secreții corporale, gunoi sau substanțe chimice

·       Nevoia de a te spăla pe mâini sau de a face duș frecvent

·       Nevoia de a face singur curățenie, după ce deja a făcut acest lucru altcineva

·       Nevoia de a spăla hainele de mai multe ori pe zi

·       Refuzul de a permite altora să intre în spațiul tău, considerat curat și sigur.

Comportamentul tulburării obsesiv-compulsive provoacă anxietate comportamentală și iată câteva simptome comune:

Frica de obiecte despre care crezi că sunt murdare. Unii oameni se tem de infecția cu bacterii, fluide corporale sau alte substanțe.

Obsesia pentru bacterii și teama de infectare duce la curățenie excesivă. Persoana bolnavă poate crede că prin curățarea obiectelor sau spațiilor într-o anumită ordine sau cu o anumită frecvență, poate evita un agent infecțios sau o infecție virală.

Accepta doar o anumită ordine și așezare în spațiu. Unii oameni devin preocupați să pună lucrurile într-o anumită ordine. De exemplu, persoanele cu TOC s-ar putea gândi: „Dacă nu îmi așez astăzi în oridine lucrurile,  astăzi mi se va întâmpla ceva rău,  sau dacă nu îmi curăț chiuveta de cinci ori copilul se va înbolnăvi.”

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu fobie și compulsii au adesea dificultăți în exprimarea furiei și pot avea antecedente de auto-rănire.

Unii oameni au gânduri înspăimântătoare, iar frica excesivă și anxietatea de a fi considerați responsabil pentru ceva rău duce la comportamente bizare „ verificat și reverificat  aragazul sau fierul de călcat, prin reveniri iar și iar”.

Pot fi prevenite TOC sau obsesia pentru curățenie?

Consultarea unui psiholog pentru diagnostic și intervenție pot ajuta persoana să-și dea seama cum să „facă față” dificultăților pe care le poate cauza această tulburare. Medicul poate prescrie antidepresive pentru a ameliora simptomele TOC și poate recomanda desensibilizare și terapie comportamentală.

A fi perfecționist la capitolul curățenie, a dori ca totul să fie organizat nu înseamnă neapărat să ai TOC. Persoanele cu TOC experimentează gânduri intruzive persistente și sunt forțate de ceste gânduri să efectueze anumite comportamente ritualice. Curățarea obligatorie este adesea asociată cu teama de contaminare.

Această tulburare poate fi tratată cu terapie, medicamente și proceduri care stimulează părțile creierului care sunt identificate ca fiind afectate de tulburare. Dacă este diagnosticat devreme și pacientul cooperează activ cu medicul cu privire la tratament, acest lucru va ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate.