Obiceiuri sănătoase care durează un minut

Unii oameni cred că o sănătate bună necesită mult timp.

Dar există o mulțime de obiceiuri bune pe care le poți pune în practică în 60 de secunde, sau chiar mai puțin.

image

De la legarea centurii de siguranță și spălarea mâinilor, până la autoexaminarea sânilor sau a testiculelor și administrarea de acid folic în timpul sarcinii, îmbunătățirea sănătății poate dura mai puțin timp decât crezi.

„Sănătatea este într-adevăr un rezultat al alegerilor pe care le faci în viața de zi cu zi”, a spus dr. Aditi Nerurkar, medic integrator la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston. A tât alegerile pozitive, cât și cele negative pe care le faci în fiecare zi.

A face ceva bun pentru sănătatea ta este mai bine decât a nu face nimic, a explicat Nerurkar. „Fiecare gest mic contează”.

Având în vedere acest lucru, dr. Nerurkar a sugerat câteva sfaturi bune pentru sănătate pe care le poți aborda în mai puțin de un minut: să sări coarda pentru a crește ritmul cardiac. Să stai drept pentru a preveni durerile de spate. Să zâmbești pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și exprimând recunoștință pentru lucruri pentru care ești recunoscător în fiecare zi.

Pentru idei suplimentare, iată alte câteva obiceiuri sănătoase care nu necesită mult timp.

Lasă-ți pantofii la ușă

Obiceiul japonez de a lăsa pantofii la ușa de la intrarea casei este de păstrat. Acest ritual poate fi, de asemenea, o modalitate practică și rapidă de a menține casa mai curată, fără poluanții din exterior pe care ai putea să-i trasnferi în interior.

Atunci când scoaterea pantofilor devine parte a rutinei tale zilnice, împiedică intrarea în casă a tuturor mizeriilor, de la murdărie la substanțe chimice pentru gazon și potențiali alergeni.

Periază limba

Prevenirea cariilor dentare si a bolilor gingiilor necesita periajul zilnic si folosirea atei dentare regulate. Dar periajul limbii este un alt pas important care poate fi trecut cu vederea în menținerea gurii curate.

Partea din spate a limbii este un loc de întâlnire pentru bacterii și alți germeni care pot da respirația urât mirositoare.

Deci, după ce ai curățat dinții și măselele, periază ușor suprafața limbii din spate spre față. Făcând acest lucru cel puțin o dată pe zi, ajuți la îndepărtarea bacteriilor care cauzează placa și a particulelor de alimente prinse pe limbă și îți împrospătează respirația.

Fii atent, totuși, să folosești un instrument specializat din plastic, disponibil la farmacii.

Strănuta în spațiul format de flexare a cotului

Când nu ai un șervețel la îndemână pentru a-ți acoperi gura și nasul, cel mai bine este să tusești sau să strănuți în pliul cotului sau în partea superioară a brațului.

raceala jpg

Dacă nu ai șervețele, strănută în pliul cotului. Foto: Shutterstock

Ideea este să eviți să folosești mâinile, care ar putea să nu fie atât de curate și, de asemenea, pot răspândi cu ușurință microbii în jur. Acoperirea previne, de asemenea, ca picăturile încărcate cu germeni să fie lansate în aer, unde pot ateriza pe suprafețe atinse frecvent și pot infecta pe alții.

Această tehnică simplă nu este doar un sfat bun pentru adulți și copii,  de reținut în timpul sezonului de răceală și gripă, dar este și o mișcare inteligentă pentru sănătate, atunci când apar alergii sau insecte.

Bea apă cu arome de fructe

În apa de băut, adaugă câteva felii de lămâie, lime sau portocală. Sau adăugă un strop de culoare și gust punând o căpșună sau câteva bucăți de zmeură.

Mai poți pune și câteva frunze de mentă, o felie de kiwi sau o felie de castraveți.

Aceste trucuri pot să îmbunătățească gustul, să fie un substitut aromat pentru băuturile răcoritoare dulci și chiar să te încurajeze să bei mai multe lichide.

Dr. Nerurkar a spus că este surprinsă de cât de mulți dintre pacienții ei nu beau multă apă în timpul zilei, adăugând că oamenii nu recunosc adesea setea. „Adesea, când ne este poftă de ceva dulce sau sărat, ne este foarte sete”, a spus ea.

Pentru a rămâne hidratate femeile ar trebuie să bea aproximativ nouă căni de apă pe zi, iar bărbații ar trebui să bea 13 căni de lichide pe zi.

Odihnește-ți ochii

Mulți petrec nenumărate ore pe zi uitându-se la ecranele computerelor, care pot declanșa oboseala ochilor și dureri de cap. Cunoscute sub numele de „sindromul vederii computerizate”, aceste simptome comune se vor ameliora de obicei odată ce te deconectezi de la ecrane.

Pentru a-ți proteja ochii, fă pauze pentru odihnă. Experții în sănătatea ochilor recomandă „regula 20-20-20”: pentru fiecare 20 de minute petrecute pe computer, aruncați o privire departe de ecran timp de cel puțin 20 de secunde, uitându-te la ceva aflat la 20 de metri distanță.

Acordarea unei scurte pauze ochilor le permite să se concentreze pe altceva și reduce oboseala. De asemenea, este o idee bună să te ridici, , mai ales dacă stai mult pe scaun. „ Să te ridici de pe scaun și să faci câteva intinderi cu mâinile deasupra capului  favorizează fluxul sanguine, ceea ce revigorează corpul și mintea”, a explicat doctora.

Folosește protecție solară tot anul

Un nou studiu sugerează că utilizarea zilnică a cremei solare are un dublu scop: aplicarea regulată de protecție solară poate proteja pielea de semnele vizibile ale îmbătrânirii și, de asemenea, ajută la reducerea riscului de cancer de piele.

Cercetătorii din Australia au descoperit că bărbații și femeile care au aplicat mai frecvent protecție solară cu un SPF de 15 sau mai mare aveau o piele cu aspect mai tânăr decât adulții care o foloseau doar ocazional. Au avut mai puține riduri și pete întunecate în comparație cu persoanele care purtau mai rar protecție solară.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități ieftine de a încetini timpul, faceți crema de protecție solară parte din rutina voastră de dimineață fie ploaie, sau soare.

Pune la microunde buretele de vase

Scaunul de toaletă poate părea cel mai plin de germeni din casă, dar studiile au arătat că buretele de bucătărie se află în fruntea listei. Depășește alte locații încărcate cu germeni, cum ar fi chiuveta de bucătărie, bolul pentru animale de companie și scurgerea dușului.

Folosirea frecventă a buretelui de bucătărie pentru a curăța sângele din carnea crudă, murdăria și scurgerile, precum și textura sa umedă și poroasă, îl fac un teren de reproducere perfect pentru bacteriile din alimente.

Pentru a opri răspândirea germenilor și a igieniza buretele, asigură-te că este ud, apoi pune-l în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde în fiecare seară sau puneți-l în mașina de spălat vase, recomandă CDC. Ai grijă când scoți buretele, pentru că va fi încă fierbinte.

Numără până la 10 când ești furios

Pentru a te răcori numără până la 10, respiră lent și adânc între fiecare număr pe care îl rostești. Această tehnică simplă te poate ajuta să îmblânzești temperamentul vulcanic și să scurtcircuitezi furia.

Numărarea îți distrage atenția și câștigi puțin timp pentru a-ți îndepărta emoțiile de persoana sau situația care te deranjează. Dacă și după ce ai numărat până la 10 continui să te simți agitat, continua să numeri până când te simți mai calm, mai în control și mai puțin reactiv.

„Respirația este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem și este una dintre cele mai ușoare modalități de te ancora la prezent”, a spus dr. Nerurkar.

Respirația lentă și profundă ajută la trecerea sistemului nervos de la un răspuns al sistemului simpatic  de „luptă sau fugă”, la un răspuns al sistemului parasimpatic „odihnește-te și digeră”, făcându-te să te simți mai relaxat și mai calm, a spus ea.

Sursa: Live Science