Obiceiuri de zi cu zi care-ți cresc riscul de ulcer

Ulcerele de stomac, cunoscute și sub denumirea de ulcere peptice, sunt răni dureroase care se dezvoltă în mucoasa stomacului sau a intestinului subțire.

Infecțiile bacteriene, utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, consumul intens de alcool și fumatul pot contribui toate la aceste simptome.

durere de burta_shutterstock 1969566202 jpg

Aciditatea creată de sucul gastric între mese, agravează simptomele ulcerului. Foto: Shutterstock

Ulcerele peptice se formează frecvent în duoden, iar anumite obiceiuri zilnice pot crește riscul de a dezvolta ulcer gastric. Există cinci obiceiuri zilnice de care oamenii ar trebui să fie conștienți pentru a-și proteja sănătatea gastrointestinală.

Mese neregulate​

A sări peste mese sau prelungirea postului poate perturba echilibrul delicat al secretiei de acid gastric și al proceselor digestive din stomac. Lipsa meselor face ca stomacul să fie gol pentru perioade mai lungi, în prezența secreției de acid. Această aciditate crescută are potențialul de a deteriora mucoasa protectoare a stomacului, făcând mai probabilă formarea ulcerului.

Mănânci alimente picante

Dr. Mangesh Borkar, gastroenterology la Spitalul Manipal, Kharadi, spune: „În timp ce alimentele condimentate ar putea îmbunătăți aroma alimentelor, ele pot, de asemenea, agrava problemele de stomac sau chiar pot provoca ulcere. Alimentele picante pot declanșa durere sau disconfort, deoarece includ substanțe precum capsaicina, care pot irita mucoasa stomacului și încurajează producția de acid gastric. Mâncați mai puține alimente picante dacă aveți probleme cu stomacul sau antecedente de ulcere. Acest lucru reduce riscul de simptome.”

​​Consum excesiv de cofeină​

Mulți oameni depind de cafea pentru a-i menține atenți la serviciu. Pe de altă parte, consumul de prea multă cofeină, care se găsește în ceai, cafea, băuturi energizante și unele medicamente - poate determina stomacul să producă niveluri mai mari de acid. Mucoasa protectoare a stomacului poate fi deteriorată de acest exces de acid, crescând riscul de creștere a ulcerului. Alegerea băuturilor decofeinizate și reducerea aportului de cofeină pot ajuta la reducerea acestui risc.

​​Stresul cronic​

Stresul este o parte normală a vieții moderne, dar poate avea efecte negative asupra intestinului și a altor probleme de sănătate fizică. Stresul face ca organismul să elibereze mai mult cortizol, un hormon care poate slăbi mucoasa stomacului și poate provoca o creștere a secreției de acid gastric. Stresul prelungit poate eroda stratul protector al stomacului, crescând riscul de dezvoltare a ulcerului. Exercițiile de respirație profundă, meditația și alte metode de reducere a stresului, precum și hobby-urile, pot ajuta la reducerea stresului și la protejarea sănătății stomacului.

Fumatul

Are un impact negativ asupra intestinului, plămânilor și sistemului cardiovascular. Din cauza compușilor din fumul de tutun, mucoasa stomacului poate deveni mai puțin rezistentă la efectele dăunătoare ale acidului gastric. De asemenea, fumatul reduce fluxul de sânge către stomac, ceea ce poate împiedica procesele naturale de vindecare și reparare. Prin urmare, fumătorii au șanse mai mari decât nefumătorii de a face ulcer gastric. Pentru a reduce riscul de ulcere și pentru a îmbunătăți sănătatea generală, este necesar să renunți la fumat.

Sursa: Times India