Este bine sau nu să iei zilnic aspirină?

Administrarea zilnică de aspirină poate aduce beneficii semnificative, dar vine și cu unele riscuri. Pentru unii oameni, terapia poate reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, în timp ce pentru alții este contraindicată.
Administrarea zilnică a unei doze mici de aspirină, de obicei între 75 mg și 325 mg, este indicată pentru reducerea capacității sângelui de a forma cheaguri. Este o terapie preventivă, care ajută la prevenirea blocajelor în arterele care alimentează inima și creierul.
Când este indicată?
1. Prevenție primară. Celor care au avut un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC), aspirina le-ar putea fi recomandată pentru a preveni aceste evenimente în viitor, dar acest aspect este controversat. Pentru persoanele între 40 și 59 de ani, care prezintă un risc ridicat (peste 10%) de infarct în următorii 10 ani, terapia cu aspirină ar putea fi benefică.
2. Prevenție secundară. Celor care au avut deja un infarct, AVC sau suferă de diverse boli cardiovasculare, terapia cu aspirină le este recomandată pentru a preveni alte evenimente similare. În acest caz, beneficiile sunt clar demonstrate.
Prezintă risc de sângerare
Principalul risc al administrării zilnice de aspirină este sângerarea. Aspirina poate crește semnificativ riscul de sângerări gastrointestinale sau AVC hemoragic (sângerare la nivelul creierului). Aceste riscuri cresc o dată cu vârsta, în special pentru persoanele de peste 60 de ani, care nu au avut anterior un eveniment cardiovascular.
Alte riscuri includ:
· Alergii la aspirină.
· Ulcere gastrice sau antecedente de sângerări gastrointestinale.
· Interacțiuni medicamentoase, în special cu alte medicamente care subțiază sângele (de exemplu, ibuprofen, anticoagulante).
Cine ar trebui să evite terapia cu aspirină?
· Persoanele cu tulburări de coagulare.
· Cei care au alergii la aspirină sau suferă de astm indus de aspirină.
· Pacienții cu ulcere stomacale active sau cu un istoric de sângerări gastrointestinale.
Recomandări pentru dozare
Doza uzuală prescrisă pentru prevenirea infarctului sau AVC este între 75 mg și 100 mg pe zi. Este importantă discuția cu medicul despre doza potrivită, întrucât fiecare caz este unic. Dacă medicul a recomandat terapia zilnică cu aspirină, este esențial să o continui până ce primești alte indicații. Oprirea bruscă poate crește riscul de a forma cheaguri și de a suferi un infarct.
Având în vedere riscurile, terapia zilnică cu aspirină trebuie recomandată de medic pentru a evalua raportul beneficii-riscuri, în funcție de istoricul medical și de riscul de evenimente cardiovasculare. Decizia trebuie luată pe baza unei evaluări individualizate, având în vedere și alternativele terapeutice disponibile.
Fiind o măsură care poate salva vieți, aspirina zilnică trebuie utilizată doar sub supraveghere medicală, pentru a evita complicațiile serioase.
Se ia aspirină în timpul unui infarct?
Dacă bănuiești un infarct, este recomandat să mesteci o aspirină după ce ai sunat la serviciile de urgență. Mestecarea aspirinei ajută la absorbția mai rapidă și la prevenirea formării cheagurilor.