Aceste medicamente se iau pe stomacul gol pentru a fi eficiente

Pentru ca un tratament medicamentos să fie eficient, este important şi momentul administrării. În timp ce unele medicamente se iau în timpul sau după masă, altele sunt recomandate pe stomacul gol.
Alimentele pot crește sau scădea biodisponibilitatea medicamentului, adică pot modifica doza de substanţă activă care ajunge în sânge. Unele medicamente sunt mai eficiente când sunt luate pe stomacul gol, pentru că alimentele le pot reduce sau încetini absorbţia. De obicei, se recomandă să fie luate cu cel puțin o jumătate de oră sau chiar cu 1,5 - 2 ore înainte de a mânca. De asemenea, pe prospect poate fi menţionată ca moment potrivit de administrare intervalul de 2-3 ore după masă.
Levotiroxina
Hormon tiroidian de sinteză care acţionează la fel ca şi cel natural, levotiroxina este recomandată în diverse afecţiuni tiroidiene. Printre acestea, se numără hipotiroidia (pentru a completa deficitul hormonal), guşa benignă (când terapia cu iod nu este indicată), pentru prevenirea reapariţiei guşei după intervenţii chirurgicale şi în cancerul tiroidian, pentru a opri creşterea tumorii.
Levotiroxina se ia dimineaţa, pe stomacul gol, cu cel puţin jumătate de oră înainte de micul dejun. Comprimatul se înghite întreg, cu jumătate de pahar de apă.
Este bine de ştiut că eficienţa levotiroxinei poate fi afectată şi de lapte, fibre, cafea şi produse care conţin soia.
Ampicilina
În timp ce unele antibiotice trebuie luate pe stomacul gol, altele se administrează în timpul meselor. Pentru a asigura o eficienţă maximă, antibiotice precum ampicilina, tetraciclina şi azitromicina trebuie luate pe stomacul gol. Se recomandă ca ampicilina să fie luată cu 30 de minute înainte sau cu 2 ore după masă.
Bifosfonați
Medicamentele din această clasă sunt indicate pentru prevenirea şi tratamentul afecţiunilor osoase precum osteoporoza. Pentru că unele alimente, medicamente (antiacizi) şi suplimente pot perturba absorbţia bifosfonaților, se recomandă să fie administrate dimineaţa, pe nemâncate. Unele băuturi precum sucul de portocale pot afecta eficienţa bifosfonaților, de aceea se recomandă evitarea acestei asocieri. Bifosfonații nu trebuie luaţi nici cu apă minerală.
Sucralfat
Medicament antiulceros, sucralfatul este indicat pentru a trata ulcerul gastro-duodenal. Sucralfatul trebuie luat pe stomacul gol. Mai exact, acest lucru înseamnă cel puțin 1 oră înainte sau 2 ore după masă. Dacă se administrează antiacide în timpul terapiei cu sucralfat, acestea vor fi luate cu o jumatate de oră mai devreme sau mai tarziu de la administrarea sucralfatului.
Este bine de știut că sucralfatul poate reduce absorbţia anumitor medicamente, precum: tetraciclina, cimetidina, ranitidina, fluorochinolonele, digoxina, teofilina cu eliberare prelungită, warfarina, ketoconazolul, tiroxina, chinidina şi fenitoina. La administrarea concomitentă, aceste medicamente se vor lua cu cel puţin 2 ore înainte de sucralfat.
Captopril
Acest medicament acţionează prin lărgirea vaselor de sânge şi este recomandat în tratamentul hipertensiunii, al insuficienţei cardiace şi în infarctul miocardic recent. Pentru că interacţiunea cu unele alimente poate scădea eficienţa medicamentului, se recomandă să fie luat fie cu 1 oră înainte de masă, fie la 2 ore după.
Zafirlukast
Medicamentele care au zafirlukast ca substanţă activă acţionează ca bronhodilatator şi se recomandă pentru a preveni şi trata simptomele astmului la adulţi şi copiii peste 5 ani. În cadrul studiilor s-a observat că alimentele au scăzut cantitatea de zafirlukast absorbită în organism cu 40%. De aceea, se recomandă să fie luat pe stomacul gol, cu cel puțin 1 oră înainte sau 2 ore după masă.
Şi izoniazida, medicament indicat pentru prevenirea şi tratarea tuberculozei, se recomandă dimineaţa, cu 30 de minute înainte de masă.