Procedura care previne cancerul colorectal

1 2 jpg jpeg

Acest tip de cancer se declaşează de la anumite creşteri anormale, cunoscute în termeni medicali sub numele de polipi precanceroşi.

Cu ajutorul colonoscopiei, care presupune folosirea unui endoscop care are o cameră video ataşată pentru a putea obţine imagii din interiorul intestinului, se pot depista polipii şi se poate interveni la timp.

Pentru a analiza importanţa colonoscopiei, specialiştii de la Şcoala Medicală Harvard au folosit datele de la alte două studii care s-au desfăşurat în perioada 1988 şi 2008.

Pe tot parcursul cercetării, participanţii au răspuns din doi în doi ani dacă au făcut colonoscopie, dar şi care este rezultatul investigaţiei medicale.

La finalul studiului, 1.815 persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal, dintre care 474 au decedat. Astfel, oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care au făcut procedura au avut un risc mai mic, fie boala a fost descoperită din timp şi a fost tratată.

,,În prezent, colonoscopia reprezintă cea mai bună armă de prevenire şi depistare a cancerului colorectal. Este foarte important să folosim uneltele pe care le avem la dispoziţie pentru a preveni şi trata această boala”, a precizat Jon LaPook, medic gastroenterolog.

Specialiştii de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor recomandă ca persoanele trecute de 50 de ani să facă o colonoscopie la fiecare 10 ani, iar cele care au în familie astfel de cazuri să realizeze procedură la fiecare cinci ani, înainte de această vârstă.