Ignorarea acestui obicei te îmbătrânește
Fumatul, lipsa somnului și expunerea excesivă la soare nu sunt singurele obiceiuri care ne pot face să arătăm mai în vârstă decât ne-ar plăcea.
Sănătatea dinților și a gingiilor poate, de asemenea, să joace un rol crucial în menținerea tinereții noastre. Igiena dentară precară poate duce la pătarea dinților sau chiar la pierderea acestora, ceea ce poate afecta forma osului maxilarului și, ulterior, poate provoca lăsarea mușchilor feței, conform dr. Daniel Castro, de la D.D.S. Implant, Cosmetic and General Dentistry.
Scrâșnitul dinților produce modificări ale feței care dau un aspect îmbătrânit. Foto: SHutterstock
Totuși, chiar dacă te speli pe dinți, folosești ața dentară și apa de gură în mod regulat, dacă ai bruxism ( scrâșnești dinții), ignorarea acestui obicei dentar poate avea consecințe estetice negative.
Bruxismul: o afecțiune comună
Bruxismul, scrâșnirea dinților și încordarea maxilarului afectează până la 31% din populație. Există două categorii: bruxismul diurn și bruxismul nocturn. Bruxismul nocturn afectează între 15% și 40% dintre copii și aproximativ 8% până la 10% dintre adulți și este asociat cu diverse condiții de sănătate, inclusiv apneea obstructivă în somn (OSA), sindromul picioarelor neliniștite și boala de reflux gastroesofagian. Indiferent dacă scrâșnești dinții în timpul somnului sau îți strângi maxilarul în timpul unei zile stresante, bruxismul poate duce la schimbări structurale ale feței care ne pot face să arătăm mai bătrâni, conform cercetărilor publicate în 2017 în The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
Cum ne îmbătrânește?
Influențat de diverși factori, cum ar fi anomalii structurale, istoric familial, obiceiuri de viață și anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv unele tulburări de sănătate mintală, bruxismul poate avea efecte dăunătoare asupra mușchilor și articulațiilor maxilarului. Potrivit unui studiu din 2017, mușchii principali care sunt afectați atunci când scrâșnim dinții inconștient sunt maseterii și mușchii temporali. Aceștia sunt doi dintre cei patru mușchi care formează ceea ce se numește mușchii principali ai masticației. Acești mușchi sunt responsabili pentru mișcarea maxilarului pentru a facilita mestecarea și măcinarea alimentelor.
În cazurile de bruxism, mușchii maseteri și temporali devin progresiv mai mari, ceea ce poate conferi feței o formă mai masculină, pătrată. Persoanele cu bruxism pot observa, de asemenea, că jumătatea inferioară a feței lor arată mai bătrână încă de la o vârstă tânără. Semnele pot include lăsarea vârfului nasului, alungirea buzei superioare, colțuri ale gurii orientate în jos, formarea de cute sub bărbie și pierderea arcului lui Cupidon, sau micile valuri din mijlocul buzei superioare care creează o formă de arc. Naperville Dental Specialists adaugă că scrâșnirea constantă a dinților poate eroda treptat smalțul protector, scurtând lungimea dinților. În cazuri mai severe, pierderea dinților sau a osului maxilar poate duce la lăsarea feței din cauza lipsei de suport osos.
Pe lângă faptul că poate cauza o coborâre a pielii și a mușchilor feței, bruxismul poate duce, de asemenea, la dureri de cap, dureri oculare, pierderea auzului, dificultăți la înghițire, rigiditate a gâtului, blocarea maxilarului, pocnituri ale maxilarului și multe altele (conform The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology).
Metodele de tratament la domiciliu pot include aplicarea de gheață pe mușchii feței dureroși, prioritizarea somnului și a hidratării adecvate, masajul facial, tehnici de reducere a stresului (care pot include suplimente), evitarea mestecatului gumei și implementarea exercițiilor de relaxare a maxilarului specifice pentru bruxism. De asemenea, poate fi recomandată purtarea unei gutiere de noapte.
Injecțiile cu Botox în mușchii maxilarului au fost, de asemenea, folosite pentru a ameliora durerea, oboseala și spasmele musculare asociate cu bruxismul. Această metodă poate fi folosită în combinație cu tratamente estetice faciale suplimentare, inclusiv fillere, lasere și terapii cu lumină pentru a trata semnele de îmbătrânire. Naperville Dental Specialists adaugă că, dacă aceste schimbări faciale legate de scrâșnirea dinților sunt cauzate de eroziunea smalțului, fațetele dentare sau coroanele dentare cosmetice pot ajuta la restabilirea unui aspect tineresc.
Alternativ, malocluzia (adesea cauzată de aglomerarea dinților) poate cauza alinierea incorectă a maxilarelor superioare și inferioare. Acest lucru crește riscul de bruxism, dar tratamentele pentru îndreptarea dinților pot ajuta la eliminarea problemelor de scrâșnire. Dacă bruxismul este legat de o tulburare temporomandibulară (TMD), discută cu dentistul despre opțiunile de tratament. În final, dacă fața începe să arate semne de îmbătrânire din cauza pierderii osoase datorate bruxismului, implanturile dentare pot ajuta la corectarea problemei.
Sursa: Health Digest