Iată de ce unii oameni transpiră mai mult decât alții!

Hiperhidroza sau transpirația excesivă poate fi jenantă și greu de gestionat, scrie Clinica Cleveland.

Transpiram cu totii, dar pentru unii dintre noi, s-ar putea să fie puțin prea mult și paote conduce la momente jenante în care axilele, mâinile și alte părți ale corpului nostru sunt vizibil transpirate.

Transpirația excesivă este cunoscută sub numele de hiperhidroză, o afecțiune în care glandele sudoripare ale corpului tău sunt hiperactive.

image

Transpirația excesivă are impact emoțional. Foto: Shuttesrtock

Iată care sunt motivele pentru care ai putea transpira prea mult și ce poți face pentru a ajuta la gestionarea transpirației excesive.

De ce transpira oamenii?

Transpirația este formată în mare parte din apă, dar conține și clorură, calciu, magneziu și potasiu.

Și când temperatura corpului tău devine prea ridicată, glandele sudoripare încep să lucreze pentru a-ți răci corpul. În mod ideal, corpul ăși menține temperature la 37 grade Celsius).

Transpirația ajută de fapt la reglarea termică a corpului, la hidratarea pielii și ne ajută să echilibrăm fluidele și electroliții.

Când ai hiperhidroză, glandele sudoripare lucrează prea mult, producând transpirație de care nu aveți nevoie.

Când transpiram prea mult, se crede că este un răspuns central anormal sau exagerat la stimuli emoționali sau fizici normali. De obicei, glandele în sine sunt normale, există doar un răspuns exagerat la stimuli normali.

Transpirația excesivă poate afecta următoarele zone: palmele, tălpile, axile, față, ceafăZona inghinală.

Motivele pentru care oamenii pot transpira mai mult

Sportul

Când te antrenezi și îți ridici ritmul cardiac, temperatura corpului crește. Acest lucru îți pornește glandele sudoripare și începi să transpiri. În medie, poți pierde aproximativ 2 litri de lichid în timpul exercițiilor fizice. Consumul de apă înainte, în timpul și după antrenament este cheia pentru înlocuirea lichidelor pierdute și pentru răcirea corpului. De asemenea, poate ajuta la prevenirea deshidratării.

Vremea cladă

Cu toții ne putem raporta la acele zile fierbinți și umede de vară în care doar o scurtă ieșire afară ne face să transpirăm. Când temperaturile cresc, riscul de transpirație crește. De asemenea, aerul cald și umed îngreunează evaporarea transpirației de pe corp.

Alcoolul

Consumul de alcool, chiar și o singură băutură, poate crește ritmul cardiac și poate lărgi vasele de sânge din piele. Acest lucru vă poate face să transpirați. Dacă treci prin sevraj de alcool, poți experimenta transpirație excesivă și chiar transpirații nocturne.

„Consumul de alcool perturbă comunicarea dintre sistemele nervos și endocrin”, spune Holtz. „Acest lucru provoacă tulburări hormonale, care pot duce la transpirație.”

Medicamentele

Anumite medicamente precum antidepresivele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamentele pentru tensiunea arterială și medicamentele pentru diabet te pot face să transpiri. Dacă aceasta este cauza, pe care o bănuiești, poți discuta ce opțiuni ai, cu medicul.

Anxietate

Hormonii de stres pot declanșa glandele sudoripare. Acestea vă cresc ritmul cardiac și tensiunea arterială, ceea ce duce la o creștere a temperaturii corpului. Stresul emoțional poate duce la transpirație a  palmelor și tălpilor picioarelor.

Hormonii

Ați auzit de bufeuri - sau poate le-ați experimentat. În timpul menopauzei, nivelul de estrogen crește și scade. Acest lucru face dificil reglajul la nivelul hipotalamusului, o zonă din creier care controlează temperatura, deoarece nu este clar dacă trebuie să îți răcească corpul sau nu. Bufeurile sunt rezultatul acestui feniomen, corpul tău crede că se supraîncălzește, așa că glandele tale sudoripare intră în hiperactivitate și ajungi s te simți fierbințe, umed și transpirat.

Febra

Dacă ești bolnav, corpul tău își ridică temperatura cu câteva grade. Este posibil să simți frisoane la început, când corpul încearcă să lupte cu boala. Apoi, pe măsură ce febra îți scade, te vei simți înfierbântat și transpirat în timp ce corpul tău lucrează pentru a-și regla temperatura înapoi la normal.

Cofeină și alimente picante

Ceea ce mănânci și bei poate afecta cât de mult transpiri. Consumul de cafea sau orice altceva cu cofeină activează sistemul nervos central, care controlează glandele sudoripare. Chiar și alimentele picante precum sosul iute și jalapenos pot declanșa glandele sudoripare.

Sfaturi pentru a ajuta la gestionarea transpirației suplimentare

Majoritatea oamenilor încep să observe transpirație excesivă în timpul copilăriei. Pentru a fi diagnosticat cu hiperhidroză, trebuie să experimentezi transpirație excesivă timp de cel puțin șase luni și să excluzi orice alte motive medicale.

Pentru a gestiona transpirația suplimentară, Holtz sugerează să încerci aceste metode:

·      Bea apă. A rămâne hidratat ajută la reglarea temeperaturii corpului.

·      Poartă îmbrăcăminte ușoară, respirabilă. „

·      Folosește un antiperspirant cu putere clinică.

·      Ia în considerare injecțiile cu Botox, care au efect între trei și nouă luni.