Gata cu alcoolul! Iată ce ai de făcut!
Stabilește când începi, evită lucrurile care îți declanșează dorința de a bea și solicită ajutor și sprijin pe parcurs.
Oricare ar fi motivul pentru care să renunți la băutură, știi că îți faci o favoare. Alcoolul afectează somnul, relațiile, greutatea, riscul de afecțiuni cronice grave și multe altele.
„Aud din ce în ce mai mult de la o mulțime de oameni care nu au neapărat tulburări legate de consumul de alcool, dar care realizează că se simt mai bine atunci când beau mai puțin sau nu mai beau!, spune psihiatrul David Streem, pentru blogul Clinicii Cleveland.
Dacă ai o tulburare de consum de alcool (cunoscută și sub numele de alcoolism), probabil vei avea nevoie de suport medical suplimentar, dar dr. Streem oferă mai multe sfaturi despre cum poți renunța la viciu.
Renunțarea la alcool nu este simplă și poate necesita ajutor profesionist. Foto: Shutterstock
„În esență, renunțarea la băutură este o schimbare de comportament”, spune dr. Streem. „Este vorba despre a renunța la un obicei și de a începe noi obiceiuri.”
O tulburare de consum de alcool, înseeamnă că, pentru tine, consumul de alcool este mai mult decât un obicei. Este o afecțiune medicală. Persoanele cu tulburare de consum de alcool nu se pot opri nici chiar atunci când provoacă probleme, cum ar fi suferință emoțională sau vătămare fizică pentru ei înșiși sau pentru alții.
„Dacă bei în fiecare zi – dacă ai poftă de alcool și nu te poți opri când efectele alcoolului sunt evidente – cel mai bine este să cauți un tratament medical, nu să încerci să renunți singur”, ne sfătuiește dr. Streem.
Înțelege-ți relația cu alcoolul
Pentru a-ți schimba obiceiurile de a bea, primul pas este să arunci o privire atentă asupra comportamentelor actuale și să găsești modele.
Dr. Streem sugerează să începi cu testul de identificare a tulburărilor legate de consumul de alcool al Organizației Mondiale a Sănătății. Este un test de screening cu 10 întrebări care îți oferă sfaturi personalizate, susținute de cercetări, pentru a renunța sau a reduce consumul de alcool.
Crearea de liste poate ajuta, de asemenea. Pune-ți întrebări precum:
· Cât de des beau? Și cât o dată?
· În ce situații sau stări de spirit sunt mai probabil să beau?
· Cu cine beau de obicei?
· În ce zile și ore din zi am cel mai probabil să beau?
· De ce beau?
· Cum îmi afectează alcoolul viața? Sanatatea mea? Relațiile mele? Munca mea?
Înțelegerea obiceiurilor și a motivațiilor tale de a renunța la băutură te poate face să înțelegi schimbarea pe care o vrei în viața ta și să îți întărești motivația.
Stabilește o data pentru renunțare și începe!
Dr. Streem spune că, dacă scopul tău este să renunți complet la băutură, este mai probabil să reușești să renunți dintr-o data. Dar acest sfat se schimbă dacă trăiești cu tulburare de consum de alcool.
„Dacă o persoană cu tulburare de consum de alcool încetează brusc să bea, poate fi periculos”, reiterează dr. Streem. „Dacă alegi să renunți la băutură pentru sănătatea ta sau din alte motive, totuși, ai șanse mai mari de succes dacă alegi o dată pentru a renunța și nu te uiți înapoi.”
Până la această data stabilită, vorbește cu familia, prietenii și alte persoane importante din viața ta. Spune-le planul tău și cere-le sprijinul pe măsură ce faci această schimbare.
Analizează factorii declanșatori
Toți devenim condiționați să răspundem la factorii declanșatori de-a lungul vieții noastre. Este normal ca anumiți stimuli să provoace o reacție în mintea și corpul tău, fără să fii conștient de asta.
Miroși o oală de chili fierbinte pe aragaz și apoi simți dintr-o dată foame. Simți că telefonul tău vibrează și apoi ajungi nerăbdător să vezi cine a trimis un mesaj.
Băutura funcționează într-un mod similar, spune dr. Streem. Poți deveni condiționat să iei o băutură atunci când mediul tău oferă anumite indicii.
Deci, când încerci să renunți la băutură, te va ajuta să evitați factorii declanșatori: „oameni, locuri și lucruri”. Și nu numai persoanele aflate în recuperare după tulburarea de consum de alcool sunt bine sfătuite să evite declanșatorii de consum atunci când încearcă să renunțe.
Oameni: Dacă există anumiți prieteni sau alte persoane în viața ta cu care bei de obicei, este bine să stai ceva timp departe de ei sau, spune-le intențiile tale de a renunța la băutură, astfel încât să poată fi de sprijin.
Locuri: Dacă mergi în locuri unde curge alcoolul - cum ar fi baruri sau petreceri, sunt șanse să bei. Este aproape inevitabil. Când elimini alcoolul din viața ta, evita și locurile în care alcoolul este din abundență.
Lucruri: Dr. Streem te sfătuiește să scapi de aclcoolul din casă și de pahare, rețete de cocktail și așa mai departe. Aceste memento-uri fizice despre consumul de alcool pot provoca un răspuns declanșator care poate fi contraproductiv pentru obiectivul tău de a renunța la băutură.
Găsește o comunitate
O viață fără alcool nu trebuie să însemne mai mult timp acasă. Poate însemna mai mult timp pentru celelalte interese ale tale și chiar pentru noi interese. Mai mult timp pentru a întâlni oameni noi, a ate întâlni cu vechii prieteni și a încerca lucruri noi.
De exemplu, mergi la o plimbare cu bicicleta cu un coleg de muncă în loc să mergei la bar, înâlnește-ți prietenii la o cafenea în loc de club. Încearcă să-ți urmezi un hobby: dansul, tricotajul, scrierea creativă... orice îți stârnește interesul, sau alătură-te unui grup de voluntari.
Ia în considerare terapia
Terapia este o parte importantă a tratamentului pentru tulburarea consumului de alcool, dar dr. Streem spune că aproape oricine face o schimbare în viață, cum ar fi renunțarea la băutură, poate beneficia de terapie.
„S-ar putea să înveți lucruri despre tine și despre relația ta cu această substanță la care nici măcar nu te-ai gândit”, adaugă el.
Terapia te poate ajuta să înțelegi de ce beți și să înveți noi obiceiuri, astfel încât să poți trăi un stil de viață sănătos, care nu se bazează pe alcool ca pe o cârjă. De asemenea, te poate ajuta să obții o nouă perspectivă pe măsură ce te gândești la modul în care viața ți va schimba.
Verifică-ți corpul pentru semne de detoxifiere
Dacă ai un corp obișnuit cu o anumită cantitate de alcool, este posibil să simți anumite consecințe atunci când te oprești. Modul în care te simți când încetezi să bei se bazează în mare măsură pe cât de des și cât de mult bei. Oamenii care beau doar ocazional probabil că nu vor observa niciun simptom fizic sau psihologic.Persoanele care au o reacție severă la renunțarea la alcool ar trebui să solicite un tratament de urgență.
Din punct de vedere emoțional, s-ar putea să simți o oarecare anxietate sau tristețe în legătură cu încheierea unui capitol din viață și nervozitate cu privire la viitor. Este posibil să te simți ușor de iritat sau să ai dificultăți în a gândi clar.
Din punct de vedere fizic, persoanele care beau mult pot prezenta unele simptome ușoare, cum ar fi:
· Dureri de cap
· Piele moale
· Probleme cu somnul
· Greață sau lipsă de apetit
· Tremor
Din nou, simptomele severe de sevraj de alcool, inclusiv durere, leșin, halucinații și multe altele pot fi un semn că trăiești cu tulburare de consum de alcool și ar trebui să soliciți intervenție medicală profesionistă.
Dar dr. Streem știe că poate fi greu să recunoaștem semnele abuzului de alcool la noi înșine. Adesea, persoanele cu tulburare de consum de alcool constată că alți oameni din viața lor își identifică dependența cu mult înainte de a o face.
„Dacă există oameni în jurul tău care te încurajează să faci această schimbare, acesta ar trebui să fie un semnal, deoarece alții ne văd adesea mai bine decât ne vedem noi înșine, așa că dacă cineva îți spune că trebuie să renunți la băutură, asta ar trebui luat în serios.”
Alte semne ale tulburările legate de consumul de alcool includ:
· Continui să bei chiar dacă asta îți provoacă suferință sau îți dăunează ție sau altora.
· Bei mai mult decât ți-ai propus.
· Te simți iritat sau nervos când nu bei.
· Suferi de mahmureală frecvent
· Intri în situații periculoase când bei (de exemplu, conducând, întreținând sex neprotejat sau căzând).
· Renunți la unele activități pentru a putea bea.
· Ai poftă de alcool.
· Ai probleme repetate cu serviciul, școala, relațiile sau legea din cauza consumului de alcool.
· Simți nevoia de a bea din ce în ce mai mult pentru a obține același efect.
· Nu te poți opri din băut odată ce ai început.
· Petrecei mult timp bând sau revenind după băutură.
· Dorești să reduce consumul dar nu poți.
· Te obsedează alcoolul
Dacă ai o tulburare de consum de alcool, tratamentul sub supraveghere medicală este cea mai bună opțiune. Prin terapie, grupuri de sprijin și medicamente, vei reuși.