Femeile peste 50 de ani ar trebui să evite aceste alimente înainte de contactele intime

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru trece prin multe schimbări inevitabile. Ridurile, părul cărunt și durerile articulare sunt doar câteva dintre ele. Pentru unele femei, un alt disconfort care poate apărea odată cu vârsta este incontinența urinară,  pierderea involuntară de urină.

Conform unui studiu publicat în StatPearls, aproximativ 13 milioane de persoane din SUA se confruntă cu această problemă, majoritatea fiind femei de peste 60 de ani.

Între 9% și 39% dintre femeile din această categorie de vârstă se confruntă cu incontinență zilnic.

De ce apare incontinența urinară?

Potrivit Dr. Daisy Hassani, profesor asistent de biologie reproductivă la Universitatea Case Western Reserve, există două tipuri principale de incontinență urinară: incontinența urinară de stres și incontinența urinară de urgență.

Incontinența de stres apare atunci când presiunea abdominală, cauzată de activități precum tusea sau strănutul, determină scurgerea de urină. Incontinența de urgență, în schimb, este cauzată de o nevoie bruscă și intensă de a urina, dificil de controlat.

menopauza 0 jpeg

Viața sexuală poate fi împlinită și la menopauză, dacă îți asculți cu atenție corpul Foto: Shutterstock

Ambele tipuri devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.

Deși incontinența urinară este comună, ea poate deveni problematică în momente inoportune, cum ar fi în timpul sexului. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care femeile îi pot urma pentru a reduce riscul apariției acestei probleme în astfel de momente.

Evită  alimentele acide care irită vezica

Sexul penetrativ poate pune presiune asupra vezicii urinare, ceea ce poate provoca disconfort și chiar scurgeri urinare. Din acest motiv, este esențial să fii atentă la ce alimente și băuturi consumi înainte de a întreține relații sexuale. Dr. Hassani explică faptul că unele alimente și băuturi irită vezica, determinând contracții necontrolate care pot duce la scurgeri de urină.

Alimentele acide, cum ar fi roșiile, ceapa crudă, ciocolata, mâncărurile picante, citricele, îndulcitorii artificiali și cafeaua sunt de obicei pe lista celor care ar trebui evitate. De asemenea, băuturile acide pot irita mucoasa vezicii urinare și pot agrava simptomele incontinenței.

Totuși, este important de menționat că nu toate femeile vor reacționa la fel la aceste alimente. "Un aliment care este un declanșator pentru vezică la o persoană poate să nu aibă același efect asupra altcuiva," spune Dr. Hassani. Așadar, deși scena clasică din filme în care se consumă căpșuni acoperite cu ciocolată înainte de sex poate părea romantică, este mai bine să eviți aceste alimente dacă știi că îți declanșează probleme ale vezicii urinare.

Fără diureticele înainte de sex

Diureticele sunt substanțe care stimulează rinichii să producă mai multă urină, lucru care poate fi problematic înainte de sex. Deși cafeaua este unul dintre cele mai cunoscute diuretice, există și alte alimente și băuturi care au același efect. Ceaiul, țelina, pătrunjelul și pepenele verde sunt exemple de diuretice naturale care ar trebui evitate înainte de activități sexuale. Deși aceste alimente sunt excelente pentru sănătatea rinichilor și a vezicii urinare în general, ele nu sunt ideale atunci când vrei să eviți scurgerile urinare în timpul sexului.

Alcoolul este, de asemenea, un diuretic cunoscut, motiv pentru care este recomandat să-l consumi cu moderație dacă plănuiești o seară romantică. Consumul excesiv de alcool poate amplifica nevoia de a urina și poate crește riscul de incontinență în timpul sexului.

Dacă ai eliminat din dietă stimulentele și diureticele care îți pot afecta vezica și te asiguri că vezica este golită înainte de sex, dar totuși apar scurgeri de urină, cel mai bine este să nu faci o problemă din acest lucru. Scurgerile urinare sunt un fenomen comun și nu ar trebui să-ți afecteze viața sexuală. Cu toate acestea, dacă incontinența devine o problemă constantă și îți afectează calitatea vieții, este recomandat să consulți un medic pentru a explora opțiunile de tratament.

Sursa: Health Digest