Experți: Două alimente populare ar putea crește riscul de demență

Oamenii de știință lansează un avertisment legat de consumul a două alimente populare ar putea crește riscul de demență prin degenerarea creierului, a descoperit un nou studiu.

Suntem cu toții conștienți de cât de importantă este dieta când vine vorba de sănătate. Se știe că un consum regulat de anumite alimente crește riscul pentru obezitate sau supraponderalitate, precum și de colesterol crescut, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și boli hepatice grase.

image

Poate mai puțin cunoscut este faptul că dieta ta poate influența și probabilitatea de a dezvolta demență. Demența este un sindrom sau un grup de simptome legate de declinul continuu al creierului.

Mai frecventă în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, poate duce la probleme de memorie, vorbire, înțelegere și mobilitate, precum și modificări de personalitate și comportament.

În prezent, în întreaga lume, există aproximativ 55 de milioane de oameni care trăiesc cu demență. Dar se estimează că acest număr va crește la 139 de milioane până în 2050.

Acum, oamenii de știință avertizează legat de consumul anumitor alimente populare, care  ar putea crește riscurile noastre de apariție a acestei stării devastatoare.

Oamenii de știință au descoperit că consumul de alimente prăjite în ulei ar putea crește riscul de demență (Foto: Shutterstock)

O nouă cercetare alarmantă a dezvăluit că alimentele gătite în ulei reutilizat ar putea provoca degenerarea creierului. Acest lucru se aplică alimentelor prăjite de la pachet și din restaurante care refolosesc uleiul, adica majoritatea celor de tip fast-food. Două alimente populare care, prin urmare, ar putea fi considerate riscante sunt cartofii prăjiți și puiul prăjit.

Ca parte a studiului, care a fost prezentat la o reuniune anuală a Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară, oamenii de știință au descoperit niveluri mai ridicate de neurodegenerare în rândul șobolanilor care consumă uleiuri de gătit prăjite și refolosite, în comparație cu alte rozătoare care urmează o dietă mai sănătoasă.

Aceleași probleme au fost găsite și în rândul descendenților șobolanilor. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că neurodegenerarea crescută pare legată de efectele uleiului asupra rețelei de comunicare bidirecțională dintre ficat, intestin și creier.

Această axă ficat-intestin-creier este crucială pentru reglarea diferitelor funcții fiziologice, iar afectarea ei arată o asociere cu tulburările neurologice.

Unul dintre cercetători, Kathiresan Shanmugam, profesor asociat de la Universitatea Centrală din Tamil Nadu, a explicat: „Prăjirea la temperaturi ridicate a fost asociată cu mai multe tulburări metabolice, dar nu au existat investigații pe termen lung asupra influenței consumul de ulei prajit și efectelor sale negative asupra sănătații.

„Din cunoștințele noastre, suntem primii care raportăm că folosirea pe termen lung a uleiului prăjit crește neurodegenerarea la urmașii de prima generație.” Pe lângă adăugarea de calorii goale, prăjirea alimentelor implică de obicei reutilizarea aceluiași ulei pentru prăjit.

Aceasta este o practică comună atât acasă, cât și în restaurante, deși se cunoștea că reutilizarea elimină mulți dintre antioxidanții naturali ai uleiului și beneficiile pentru sănătate. Uleiul reutilizat poate conține, de asemenea, componente dăunătoare, inclusiv acrilamidă, grăsimi trans, peroxizi și alti compuși toxici.

Ca parte a cercetării, autorii studiului au împărțit un grup de femele de șobolan în cinci grupuri mai mici.

Fiecare grup a primit fie mâncare standard, fie alimente cu 0,1 ml pe zi de ulei de susan neîncălzit, ulei de floarea soarelui neîncălzit, ulei de susan reîncălzit sau ulei de floarea soarelui reîncălzit timp de 30 de zile. Uleiurile reîncălzite au servit la simularea uleiului de prăjit reutilizat.

În comparație cu alte grupuri, rozătoarele care au primit ulei reîncălzit de susan sau de floarea soarelui au prezentat stres oxidativ crescut și inflamație la nivelul ficatului. Aceleași rozătoare au prezentat, de asemenea, leziuni notabile la nivelul colonului, care au provocat modificări ale endotoxinelor și lipopolizaharidelor, care sunt toxine eliberate de anumite bacterii.

Profesorul Shanmugam a continuat: „Ca urmare, metabolismul lipidelor din ficat a fost modificat semnificativ, iar transportul importantului acid gras omega-3 DHA din creier a fost scăzut.

„Acest lucru, la rândul său, a dus la neurodegenerare, care a fost observată în histologia creierului șobolanilor care consumau uleiul reîncălzit, precum și a descendenților lor.”

Sursa: Health Digest