Evită cartofii dacă ai această afecțiune

Susținând sănătatea celulelor, mușchilor și nervilor noștri, potasiul din cartofi este esențial pentru funcționarea corpului. Nutrientul esențial ajută, de asemenea, la transformarea carbohidraților în energie, la menținerea bătăilor sănătoase ale inimii și multe altele, potrivit Harvard Health Publishing.

 Adulții sănătoși sunt sfătuiți să consume 4.700 de miligrame de potasiu pe zi. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate ar trebuie să evite alimentele cu conținut ridicat de potasiu, și nu vorbim doar despre banane. Mai degrabă, cartofii sunt un aliment bogat în potasiu cel mai bine evitat pentru persoanele diagnosticate cu boală cronică de rinichi.

cartofi jpg

Cartofii fierți în două ape au mai puțin potasiu. Foto: Shutterstock

Boala cronică de rinichi apare atunci când rinichii nu mai sunt capabili să filtreze eficient deșeurile din sângele nostru din cauza leziunilor renale pe termen lung. În cele din urmă, acest lucru poate face o persoană mai susceptibilă la accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boli de inimă sau moarte prematură. Pentru a ajuta la gestionarea sănătății rinichilor, pacienților li se pot oferi recomandări dietetice specifice.

Persoanele cu boli renale cronice pot fi sfătuite să evite alimentele bogate în potasiu. Motivul pentru care potasiul poate prezenta un risc pentru sănătatea pacienților cu boală cronică de rinichi este pentru că rinichii se luptă deja să regleze nivelul de potasiu din organism, explică Fundația Națională a Rinichiului. Aportul crescut de potasiu poate expune ulterior o persoană la risc de hiperkaliemie, o afecțiune în care cantitatea de potasiu din sânge depășește nivelurile normale. Cazurile mai ușoare de hiperkaliemie pot produce simptome de greață, slăbiciune musculară sau senzații de furnicături, în timp ce cazurile mai grave pot fi fatale.

Din acest motiv, persoanele cu boală cronică de rinichi pot fi sfătuite să urmeze o dietă cu conținut scăzut de potasiu, mai ales dacă se află în stadiile ulterioare ale bolii. În stadiile anterioare ale bolii, este posibil să nu fie necesare astfel de restricții alimentare.

Pacienții cărora li se spune să mențină aportul de potasiu la un nivel minim, totuși, ar trebui să evite cartofii. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), într-un cartof fiert, fără sare, cu coaja intactă, vei găsi 515 miligrame de potasiu. Unele cercetări sugerează, totuși, că modul în care cartofii sunt gătiți poate ajuta la scăderea semnificativă a conținutului lor de potasiu.

Într-un studiu din 2020 publicat în Journal of Renal Nutrition, cercetătorii au analizat efectele fierberii, prăjirii și gătirii normale asupra conținutului de potasiu al cartofilor. Echipa de cercetare a folosit trei tipuri diferite de cartofi în studiu: cartofi proaspeți, cartofi conservați și cartofi prăjiți congelați. S-a constatat că fierberea cartofilor cruzi proaspeți inainte de gătire, nu a avut niciun efect asupra conținutului de potasiu al legumelor rădăcinoase, în timp ce metodele normale de gătit au produs scăderi insuficiente ale potasiului. Dar, Fundația Națională a Rinichilor din SUA spune că metoda de fierbere dublă a cartofilor, care presupune curățarea și tăierea legumelor în felii, aducerea la fierbere, scurgerea și apoi terminarea procesului de gătire într-o oală proaspătă cu apă. Pacienții cu boală cronică de rinichi sau orice alte probleme ale rinichilor ar trebui să discute mai întâi cu medicul lor sau cu un dietetician despre ce plan de dietă este cel mai bun pentru ei. În timp ce unele persoane pot fi sfătuite să nu consume cartofi, unii pacienți care fac dializă ar putea avea nevoie să-și mărească aportul de potasiu pentru a compensa nutrienții pierduti.

Sursa: Health Digest