Hipertensiunea la vârsta a doua, asociată cu riscul de demenţă

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii de la Institutul de S─ân─âtate ┼či Cercet─âri Medicale din Paris sunt de p─ârere c─â o presiune sistolic─â mai mare de 130 la persoane de 50 de ani este asociat─â cu un risc mai mare cu 45% de a dezvolta demen┼ú─â, spre deosebire de persoanele care nu au probleme cu tensiunea arterial─â.

ÔÇ×Aceste descoperiri arat─â c─â valorile considerate mari ale tensiunii pot afecta pe termen lung creierul. Este foarte important ca persoanele s─â aib─â grij─â de tensiunea arterial─â la v├órsta a doua, mai ales c─â acest lucru ├«nseamn─â nu doar o inim─â s─ân─âtoas─â, ci ┼či o activitate cerebral─â bun─âÔÇť, explic─â Jessica Abell, cercet─âtor ├«n cadrul Institutului de S─ân─âtate ┼či Cercet─âri Medicale din Paris.

De┼či datele ob┼úinute au ar─âtat c─â exist─â o asociere ├«ntre tensiunea arterial─â m─ârit─â ┼či dezvoltarea demen┼úei, nu se cunosc cu exactitate care sunt factorii care le leag─â pe cele dou─â. La aceste concluzii au ajuns oamenii de ┼čtiin┼ú─â din Fran┼úa dup─â ce au realizat un studiu la care au participat mai mult de 8.600 de persoane din Marea Britanie, iar datele au fost colectate din 1985 p├ón─â ├«n prezent.

La ├«nceputul studiului participan┼úilor le-a fost verificat─â tensiunea arterial─â, dar ┼či s─ân─âtatea cerebral─â. ÔÇ×Interesant este c─â riscul de apari┼úie a demen┼úei este cel mai mare la persoanele hipertensive care au ├«n jur de 50 de ani ┼či nu la cele care au aceea┼či problem─â de s─ân─âtate, dar care au 60 sau 70 de aniÔÇť, adaug─â Jessica Abell. Cercetarea a fost publicat─â pe 13 iunie ├«n ÔÇ×European Heart JournalÔÇť.