Evită să mânci ardei iuți dacă ai această afecțiune

Ardeii pot fi picanți sau nu, de aceea și iubitorii de mâncare picantă, dar și ceilalți, se pot bucura de beneficiile antioxidante ale acestei legume.

Totuși, mai mult decât nivelul tău de toleranță la condiment, conteaza când mănânci ardei și ce afecțiuni ai.

De exemplu, ardeii iuți sunt de evitat în psoriazis.

Potrivit unui studiu din 2017 publicat în jurnalul Dermatology and Therapy, ardeii iuți agravează simptomele tulburărilor legate de sistemul imunitar, cum ar fi psoriazisul. Deși afecțiunea se prezintă cu diverse simptome legate de piele, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime, arsură, crăpare a pielii și durere, psoriazisul este o afecțiune pe termen lung despre care se crede că este cauzată de o defecțiune a sistemului imunitar, care atacă în mod greșit celulele sănătoase ale pielii. Chiar și artrita psoriazică, un tip de artrită asociat cu psoriazisul, ar putea fi exacerbată de consumul de ardei.

1 ardei iuti jpg jpeg

Ardeii iuți sunt de evitat daca ai psoriazis. Foto: Shutterstock

Există câteva motive diferite pentru care ardeii ar putea agrava simptomele psoriazisului. Pe de o parte, conțin un compus numit „solanină” despre care se crede că declanșează disconfort digestiv și inflamație la unii oameni. Aceasta poate fi o problemă pentru persoanele cu tulburări legate de sistemul imunitar, cum ar fi psoriazisul.

Capsaicina, care se găsește și în ardei și alte plante solanade, ar putea avea, de asemenea, un efect inflamator care afectează negativ unele persoane care au psoriazis, deși se crede că aplicarea topică a capsaicinei controlează simptomele, potrivit altor experți.

Nu toți experții sunt de acord că evitarea ardeilor iuți este o necesitate pentru cei care au această afecțiune.

De exemplu, potrivit unui dermatolog de la Windsor Dermatology din East Windsor, New Jersey, dr. Jerry Bagel (Everyday Health), „Anumiți pacienți cred că, dacă eviți aceste legume [solanadele], îți atenuezi simptomele. Nu sunt atât de sigur de asta, dar sunt de acord ca oamenii să încerce.” În afară de ardeii iuți, solanadele includ alimente populare, cum ar fi roșiile, vinetele și cartofii.

A fi alergic sau sensibil la ardei iute sau la orice alte alimente poate contribui, de asemenea, la erupții, potrivit unor experți.

Mulți pacienți care fac teste de alergie descoperă că sunt alergici la piper alb și negru. În alergiile alimentare, în esență, exista un răspuns ce presupune anticorpi la proteina din acești ardei, conform expertului. „Tocmai asta a dus la apariția psoriazisului, așa că vrem să calmăm sistemul imunitar, să nu-l stresăm atât de mult cu alimentele pe care le consumăm”, a explicat dr. Jerry Bagel.

Dar, părerile sunt împărțite. De exemplu, dr. John Pagano, a inclus rețete care conțin piper negru în cartea sa, „Healing Psoriasis: The Natural Alternative” și alții au făcut același lucru.

Unii experți recomandă colaborarea cu medicul pentru a urma o dietă de eliminare a piperului și ardeilor iuți.

Sursa: Health Digest