Este adevărat că o gândire negativă te îmbolnăvește?

Ideea conexiunii minte-corp este deja cunoscută și majoritatea oamenilor sunt conștienți, de exemplu, că stresul poate produce simptome fizice, cum ar fi durerile de stomac.

Dar un număr tot mai mare de cercetări sugerează că emoțiile și gândurile negative pot avea, de asemenea, legături cu alte probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, scrie Health.

„Multe emoții negative, cum ar fi furia, frica și frustrarea devin problematice atunci când acele emoții se transformă într-o dispoziție permanentă sau într-o viziune obișnuită asupra lumii”, explică dr. Emiliana Simon-Thomas, director științific al Greater Good Science Center de la UC. Berkeley.

1 femeie care se trezeste fericita jpg jpeg

Un mod pozitiv de a gândi îți poate salva sănătatea. Foto: Shutterstock

Un studiu din 2014 publicat în revista Neurology a legat un nivel ridicat de cinism, adică o neîncredere generală în oameni, de un risc mai mare de demență în comparație cu cei care aveau mai multă încredere în semnenii lor, chiar și după luarea în considerare a altor factori de risc, cum ar fi vârsta, sexul, anumiți markeri de sănătate a inimii, fumatul și multe altele.

Acest mod de a gândi îți poate afecta inima

Un studiu din 2009 al jurnalului Circulation a analizat date de la aproape 100.000 de femei și a constatat că persoanele cinice au mai multe șanse de a avea boli de inimă decât cele mai puțin cinice. Femeile mai pesimiste au avut, de asemenea, șanse mai mari de a muri pe parcursul perioadei de studiu, comparativ cu cele care au fost mai optimiste.

O altă atitudine negativă care a fost legată de sănătate precară a fost  ostilitatea. Potrivit unui studiu din 2014 publicat în jurnalul Stroke, persoanele neprietenoase, precum și cei cu stres cronic și simptome depresive, au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral decât participanții mai prietenoși și amabili.

În cele din urmă, depresia, care este un diagnostic serios care poate avea repercusiuni mult dincolo de a simți tristețe sau de a-ți pierde pofta de mâncare a fost asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, atac de cord și risc mai mare de dizabilitate mai târziu în viață.

Gândurile și emoțiile noastre au efecte larg răspândite asupra proceselor corporale, cum ar fi metabolismul, eliberarea hormonilor și funcția imunitară, spune Simon-Thomas. O teorie este că atunci când ești stresat sau deprimat, nivelurile de cortizol cresc, făcând sistemul imunitar mai puțin capabil să controleze inflamația, ceea ce ar putea duce la boli în timp.

De asemenea, s-ar putea ca oamenii care se simt rău – fie că sunt depresii, stresați, cinici sau de altă natură – ar putea avea, de asemenea, mai multe șanse să fumeze sau să bea alcool sau să fie mai puțin activi fizic, iar toate aceste lucruri afectează sănătatea. Pe de altă parte, este posibil ca emoțiile negative să fie un simptom precoce al unei probleme de sănătate, mai degrabă decât o cauză.

Acestea fiind spuse, concluzia este că prin simpla schimbare a perspectivei, îți poți îmbunătăți sănătatea. „Căile neuronale se schimbă în fiecare minut al vieții și creierul tău generează noi celule. Această neurogeneză nu este asociată doar cu formarea de noi amintiri, ci și cu stabilitatea dispoziției”, spune  Simon Thomas.

Citește și Respirașție urât mirositoare? Poate fi o infecție cronică!