Este nevoie de terapii hormonale în menopauză?
Estrogenul, progesteronul (hormoni sexuali feminini) şi testosteronul (hormon sexual masculin) sunt implicaţi în menţinerea stării generale de sănătate a mai multor organe. De asemenea, estrogenul şi progesteronul întreţin densitatea osoasă şi le feresc pe femei de bolile de inimă. După intrarea la menopauză şi, respectiv, la andropauză, în cazul bărbaţilor, odată cu scăderea nivelului acestor hormoni, apar simptome precum nervozitatea, bufeurile şi unele probleme sexuale. Echilibrul hormonal poate fi prelungit însă cu ajutorul unor terapii de substituţie. Medicul este cel care stabileşte forma de administrare a tratamentului (pastile, plasturi cu hormoni, supozitoare sau injecţii), după efectuarea unor analize medicale.
Protejează creierul
În urma administrării tratamentului cu hormoni, la femei se pot diminua bufeurile, se reduc stările de nervozitate şi irascibilitate şi se înlătură riscurile de apariţie a osteoporozei şi a afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, terapia hormonală întreţine sănătatea creierului, ajutând la prevenirea bolii Alzheimer. Nu în ultimul rând, tratamentul prelungeşte tinereţea, celulele fiind stimulate să rămână active. La bărbaţii în vârstă, terapiile pe bază de testosteron ajută la creşterea forţei musculare, la scăderea ţesutului adipos, a tensiunii arteriale, a riscului de ateroscleroză şi îmbunătăţeşte viaţa sexuală.
Risc de cancer mamar
Dezavantajele tratamentelor hormonale sunt mai mici decât beneficiile, asigură medicii. Printre cele mai mari riscuri ale acestei terapii sunt probabilitatea mai ridicată de cancer de sân, de endometru (mucoasă uterină) - mai ales în cazul în care se urmează substituţia doar cu estrogen, fără progesteron - şi de tromboză (boală apărută ca urmare a astupării unui vas sanguin cu un cheag de sânge). La bărbaţi, unul dintre dezavantajele tratamentului hormonal la andropauză este riscul mai mare de apariţie a cancerului de prostată.
Contraindicate la cei cu cancer
Administrarea de terapii hormonale trebuie contraindicată femeilor cu sângerări vaginale inexplicabile, celor cu boli hepatice active, cu tromboze, cu boli cardiovasculare, celor cu antecedente de cancer mamar, celor care au deja această boală, precum şi pacientelor cu cancer de endometru. Terapiile hormonale sunt contraindicate la bărbaţii cu cancer de prostată, fiind necesare precauţii şi în cazul în care pacientul suferă de boli de ficat, afecţiuni cardiovasculare, de rinichi sau dacă are diabet zaharat.