Este nevoie de terapii hormonale în menopauză?

1 2 jpg jpeg

Estrogenul, progesteronul (hormoni sexuali feminini) ┼či testosteronul (hormon sexual masculin) sunt implica┼úi ├«n men┼úinerea st─ârii generale de s─ân─âtate a mai multor organe. De asemenea, estrogenul ┼či progesteronul ├«ntre┼úin densitatea osoas─â ┼či le feresc pe femei de bolile de inim─â. Dup─â intrarea la menopauz─â ┼či, respectiv, la andropauz─â, ├«n cazul b─ârba┼úilor, odat─â cu sc─âderea nivelului acestor hormoni, apar simptome precum nervozitatea, bufeurile ┼či unele probleme sexuale. Echilibrul hormonal poate fi prelungit ├«ns─â cu ajutorul unor terapii de substitu┼úie. Medicul este cel care stabile┼čte forma de administrare a tratamentului (pastile, plasturi cu hormoni, supozitoare sau injec┼úii), dup─â efectuarea unor analize medicale.

Protejeaz─â creierul

├Än urma administr─ârii tratamentului cu hormoni, la femei se pot diminua bufeurile, se reduc st─ârile de nervozitate ┼či irascibilitate ┼či se ├«nl─âtur─â riscurile de apari┼úie a osteoporozei ┼či a afec┼úiunilor cardiovasculare. De asemenea, terapia hormonal─â ├«ntre┼úine s─ân─âtatea creierului, ajut├ónd la prevenirea bolii Alzheimer. Nu ├«n ultimul r├ónd, tratamentul prelunge┼čte tinere┼úea, celulele fiind stimulate s─â r─âm├ón─â active. La b─ârba┼úii ├«n v├órst─â, terapiile pe baz─â de testosteron ajut─â la cre┼čterea for┼úei musculare, la sc─âderea ┼úesutului adipos, a tensiunii arteriale, a riscului de ateroscleroz─â ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte via┼úa sexual─â.

Risc de cancer mamar

Dezavantajele tratamentelor hormonale sunt mai mici dec├ót beneficiile, asigur─â medicii. Printre cele mai mari riscuri ale acestei terapii sunt probabilitatea mai ridicat─â de cancer de s├ón, de endometru (mucoas─â uterin─â) - mai ales ├«n cazul ├«n care se urmeaz─â substitu┼úia doar cu estrogen, f─âr─â progesteron - ┼či de tromboz─â (boal─â ap─ârut─â ca urmare a astup─ârii unui vas sanguin cu un cheag de s├ónge). La b─ârba┼úi, unul dintre dezavantajele tratamentului hormonal la andropauz─â este riscul mai mare de apari┼úie a cancerului de prostat─â.

Contraindicate la cei cu cancer

Administrarea de terapii hormonale trebuie contraindicat─â femeilor cu s├ónger─âri vaginale inexplicabile, celor cu boli hepatice active, cu tromboze, cu boli cardiovasculare, celor cu antecedente de cancer mamar, celor care au deja aceast─â boal─â, precum ┼či pacientelor cu cancer de endometru. Terapiile hormonale sunt contraindicate la b─ârba┼úii cu cancer de prostat─â, fiind necesare precau┼úii ┼či ├«n cazul ├«n care pacientul sufer─â de boli de ficat, afec┼úiuni cardiovasculare, de rinichi sau dac─â are diabet zaharat.