De ce se întăresc mameloanele?

Da, mameloanele erecte se pot manifesta spontan! Iată care ar fi motivele, potrivit puiblicației Shape.

Așa cum nu există formă identică a sânilor la două persoane diferite, tot așa, nici sfârcurile și nici reacțiile lor la stimuli. Dar, din punct de vedere anatomic, există explicații comune.

„Sub mamelon și areola (zona care înconjoară mamelonul), există mușchi minuscuri care se contractă și trag de piele și împing mamelonul afară”, spune dr. Michelle Lee, medic chirurg plastician din Beverly Hills. Ca răspuns la orice tip de stimulare, „sistemul nervos simpatic, o parte a firului neuronal al corpului care face ca inima să bată, pielea să devină „pielea de găină” și palmele să transpire, trimite semnale acelor mușchi minusculi care îi fac să se contracte, ", explică ea.

sani jpg

Mameloanele au țesut erectil care răspunde la stimulare. Foto: Shutterstock.

Desigur, acea stimulare ar putea fi sexuală. Asta pentru că sfarcurile sunt o zonă erogenă sensibilă. Excitarea, fie că este vorba de stimulare fizică (de exemplu, atingere) sau de stimulare psihologică (de exemplu, fantezii despre ceva care implică sex) declanșează anumite părți ale creierului tău care „determină acei mușchi ai mameloanelor să devină erecți, similar efectului pe care îl pot avea acele sentimente și asupra organelor genitale", spune Heather Irobunda, medic ginecolog din Queens, New York.

La fel ca un clitoris sau penis, mameloanele sunt formate din țesut erectil, un tip de țesut care primește o tonă de flux sanguin, spune dr. Irobunda.

 „Când cortexul senzorial genital este activat, fluxul sanguin poate face ca acel țesut să devină mai dur sau mai rigid”, adaugă ea. Cortexul senzorial genital este aceeași parte a creierului activată de stimularea clitorisului, vaginului și colului uterin. Studiile arată că stimularea mameloanelor - sau doar gândirea la stimularea mameloanelor - activează această parte a creierului.

Dar stimularea nu este doar despre excitare. Dacă sfarcurile tale devin tari ca pietrele atunci când AC este pornit, este absolut normal. „Când temperatura scade, acei mușchi minusculi de sub piele se contractă pentru a reține aerul cald lângă piele și pierd mai puțină căldură”, spune dr. Lee. "De aceea areola se contractă și atunci când mamelonul este expus la frig. Pielea contractată apoi împinge mamelonul spre exterior", explică ea.

Uneori, nici măcar nu e vorba de stimulare. De asemenea, hormonii pot întări sfârcurile atunci când nu există un alt motiv evident.

„În timpul menstruației sau chiar al ovulației, modificările nivelurilor hormonale – în special estrogenul – pot face ca mameloanele să devină mai sensibile sau chiar mai predispuse să devină mai dure”, explică dr. Irobunda.

Alte modificări ale mameloanelor legate de hormoni încep în sarcină și continuă prin alăptare. „În timpul sarcinii, hormonul progesteron determină formarea mai multor lobuli de lapte și sisteme de conducte”, explică dr. Lee. Iar în etapele târzii ale sarcinii, mulți alți hormoni fac ca areola să devină mai mare și mamelonul să devină erect în pregătirea pentru alăptare, adaugă ea.

 „În timpul alăptării, stimularea mecanică a mamelonului de la bebeluș face ca organismul să elibereze oxitocină; acest hormon acționează asupra glandelor de lapte pentru a se contracta și a împinge laptele către copil”, spune dr. Lee.