Electroencefalograma depistează tumorile şi traumatismele cerebrale

1 2 jpg jpeg

Electroencefalograma (EEG) este un test care evaluează activitatea electrică a creierului, cu ajutorul unor discuri metalice numite electrozi, ataşate pe scalp.

Celulele creierului comunică prin impulsuri electrice, iar EEG-ul poate detecta eventualele probleme asociate cu această activitate: epilepsie, traumatisme cranio-cerebrale, tumori, encefalită, infecţii sau leziuni cerebrale, hemoragii, probleme de memorie, demenţă, migrene. Electroencefalograma monitorizează activitatea creierului în timpul unei intervenţii chirurgicale asupra lui şi determină nivelul activităţii cerebrale al unei persoane aflată în comă. Se execută cu ajutorul unor aparate speciale (electroencefalografe), iar interpretarea ei este făcută de un medic neurolog.

Electroencefalograma: cum te pregăteşti pentru procedură

Cu o seară înainte de procedură, e recomandat să nu te speli pe cap, pentru ca stratul de sebum care îl acoperă să nu interfereze cu semnalul electric al aparatului. După spălare, nu se aplică balsam de păr sau produse de styling. În ziua testului, evită cofeina. Dacă iei anumite medicamente pentru afecţiunile tale, discută în prelabil cu medicul, care îţi va spune dacă în ziua testului le poţi lua ca de obicei sau nu.

Cum decurge investigaţia

E bine să ştii că procedura nu este dureroasă. Te aşezi pe spate pe un pat, iar tehnicianul degresează locurile de pe scalp unde va aplica electrozii. Apoi îi aşază pe pielea capului şi îi lipeşte cu un gel. E bine să fii relaxat, să nu ţii ochii închişi, să nu clipeşti şi să nu îţi încleştezi dinţii. Electrozii vor trimite date despre creierul tău spre aparatul de înregistrare, care converteşte impulsurile electrice în tipare vizuale care apar pe un ecran, iar un computer le salvează.

 E posibil ca pe durata testului să ţi se ceară să deschizi şi să închizi ochii, să nu înghiţi saliva, să respiri adânc sau să priveşti într-o sursă de lumină. EEG-ul dureză aproximativ o jumătate de oră, dar e posibil ca testul să se prelungească puţin dacă e nevoie de repetarea unui procedeu. Rezultatele testului le vei discuta cu medicul tău.

Interviu neurolog Mîndruţă: electroencefalograma, singurul test care indică tipul de criză epileptică

Ce este accidenrul vascular cerebral şi cum îl recunoşti