Efecte secundare ale postului intermitent la care trebuie să fii atent

În ultimii câțiva ani, postul intermitent a devenit din ce în ce mai popular fiindcă promite să ajute la îmbunătățirea  sănătății și la controlul greutății.

Pentru mulți este mai ușor să restricționezi drastic caloriile câteva zile pe săptămână sau să limitezi alimentația, decât să scazi caloriile la fiecare masă, în fiecare zi.

Susținătorii fastingului susțin că perioadele de post prelungite (dincolo de timpul normal dintre mese) promovează repararea celulară, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, cresc nivelul hormonului de creștere și modifică expresia genelor într-un mod care promovează longevitatea și protecția împotriva bolii. Dar există riscuri?

slabire_shutterstock 759358522 (1) jpg

Slăbirea este unul dintre efectele dorite ale fastingului. Foto: Shutterstock

Înainte de a cântări efectele secundare ale postului intermitent, este important de știut că există mai multe forme de post, iar dovezile eficacității și siguranței pe termen lung nu sunt încă cunoscute. Cele mai comune forme includ:

·     Post de zi alternativă, care necesită post din două în două zile

·     Post modificat în zile alternative, care necesită să mănânci doar 25% din aportul obișnuit la două zile

·     Postul periodic, limitează alimentele la aproximativ 500 până la 600 de calorii pe zi, în doar două zile pe săptămână

·     Mâncarea cu restricții de timp, ce limitează „fereastra de alimentare” zilnică.

Unele planuri pot provoca mai multe efecte secundare decât altele, dar, în general, este important să discuți următoarele efecte secundare ale postului intermitent cu un medic înainte de a alege un plan de post care să corespundă stilului tău de viață.

1. Postul intermitent te poate face să te simți rău.

În funcție de durata perioadei de post, oamenii pot prezenta dureri de cap, letargie, slăbiciune și constipație. Pentru a reduce unele dintre aceste efecte secundare nedorite, este bine să treci de la o formă de post mai agresivă la unam ai ușoară.

2. Te poate determina să mănânci în exces.

Există o puternică presiune biologică de a mânca în exces după perioadele de post, deoarece hormonii poftei de mâncare și centrul foamei din creier intră în panică atunci când ești lipsit de mâncare.

Este natura umană să dorești o răsplată  după o muncă foarte grea, cum ar fi exerciții fizice sau post pentru o perioadă lungă de timp, așa că există pericolul de alimentare nesănătoasă în zilele fără post.

Două efecte comune ale dietelor cu restricții calorice – un metabolism încetinit și o creștere a apetitului – sunt la fel de probabile atunci când oamenii practică postul intermitent ca atunci când reduc caloriile în fiecare zi. Și în studiile despre alimentația cu restricții de timp, se acumulează dovezi că mâncarea care nu se aliniază cu ritmul circadian al unei persoane (modelul zilnic natural al corpului) poate duce la probleme metabolice.

3. Postul intermitent poate determina adulții în vârstă să piardă prea mult în greutate.

În timp ce postul intermitent este promițător, există și mai puține dovezi despre beneficiile sau despre modul în care postul ar putea afecta adulții în vârstă. Studiile pe oameni au analizat mai ales grupuri mici de adulți tineri sau de vârstă mijlocie, doar pentru perioade scurte de timp.

Dar știm că postul intermitent poate fi riscant în unele cazuri. Dacă ești deja slab și vei pierde prea mult în greutate, îți poate afecta oasele, sistemul imunitar în general și nivelul de energie.

3. Poate fi periculos dacă iei anumite medicamente.

Dacă vrei să încerci postul intermitent, asigura-te că discuți mai întâi cu medicul. Săritul peste mese și limitarea severă a caloriilor pot fi periculoase pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul. Unii oameni care iau medicamente pentru tensiune arterială sau boli de inimă pot fi, de asemenea, mai predispuși la dezechilibre de sodiu, potasiu și alte minerale în timpul perioadelor de post mai lungi decât cele normale.

Persoanele care trebuie să-și ia medicamentele cu alimente - pentru a evita greața sau iritarea stomacului - ar putea să nu țină post.

Cum să reduci efectele secundare ale postului intermitent

Redu încet intervalul de timp pentru mâncare, pe o perioadă de câteva luni.

De asemenea, ar trebui:

Să continui regimul de medicamente așa cum este recomandat de medic

Să te hidratezi cu băuturi fără calorii, cum ar fi apa și cafeaua neagră

Să alegi un plan de post aprobat de medicul tău.

Sursa: Health Harvard