Renunţarea la junk food, aceleaşi efecte ca renunţarea la droguri

1 2 jpg jpeg

Cei care renunţă la mâncarea procesată şi calorică trec prin aceeaşi tristete, oboseală şi depresie ceea ce simt şi consumatorii de droguri atunci când încearcă să renunţe la viciu. Dar dacă cineva trece de primele cinci zile, renunţarea devine mai uşoară şi poftele şi oboseala încep să se estompeze, spun oamenii de ştiinţă.

Cercetarile sugerează că alimentele grase provoacă dependenţă creierului ceea ce îngreunează renunţarea mult mai mult decât expertii credeau anterior. Cercetătorii de la Universitatea Michigan sunt primii care au măsurat modul în care oprirea consumului de alimente procesate afectează oamenii.

Zahărul şi sarea sunt cunoscute pentru producerea poftelor care îi determină pe oameni să mănânce impulsiv alimente grase şi nesănătoase. Şi astfel când organismul este privat de burgeri, prăjituri sau chipsuri îi face pe oameni să se simtă mizerabili şi epuizaţi.

Aceste sentimente de disperare ar putea apoi să-i atragă pe oameni într-o recidivă de a mânca prost şi de a face dificilă schimbarea dietei într-una mai sănătoasă, a spus cercetătorul Dr Ashley Gearhardt. Aproximativ 231 de adulţi au fost chestionaţi despre modul în care s-au simţit după ce au tăiat din nou produsele alimentare procesate în timpul experimentului pe tot parcursul anului.

Participanţii au raportat senzaţie de nervozitate, oboseală şi cu pofte în primele două până la cinci zile de la oprirea consumului de alimente nesănătoase. Efectele secundare au început să dispară dupa aceste prime cinci zile, au descoperit cercetatorii, despre care se spune ca reflecta în ceea ce se întâmplă în dependenţa de droguri.