Deficitul de minerale ce predispune la hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică renumită pentru că îți crește și riscul de boli cardiovasculare, scrie Times India.

De obicei, tensiunea arterială fluctuează pe parcursul zilei, în funcție de activități. Cu toate acestea, o tensiune arterială mai mare decât în mod normal ar putea semnala hipertensiune arterială.

Potrivit Clinicii Mayo, tensiunea arterială crescută este definită ca o presiune sistolică între 120 și 129 și o presiune diastolică mai mică de 80. O tensiune arterială normală este de 120/80 mm Hg sau mai mică. Tensiunea arterială mai mare de 180/120 mm Hg este considerată o urgență sau o criză hipertensivă.

image

Hipertensiunea poate fi favorizată de deficitul de potasiu Foto: Shutterstock

Un lucru pe care de multe ori nu-l face, este să verificăm nivelurile de nutrienți din corpul nostru, despre care se spune că sunt legate de mai multe afecțiuni de sănătate. De exemplu, nivelurile scăzute de potasiu pot fi legate de un risc crescut de hipertensiune arterială.

Potasiul este un mineral esențial care ajută la menținerea nivelurilor normale de lichid în interiorul celulelor noastre. Potrivit Health Harvard, reglează bătăile inimii, asigură funcționarea corectă a mușchilor și nervilor și este vital pentru sinteza proteinelor și metabolizarea carbohidraților. În plus, mineralul ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism, unul dintre motivele cheie ale tensiunii arteriale crescute. Face acest lucru prin faptul că potasiul relaxează pereții vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială și protejând împotriva crampelor musculare.

O serie de studii au arătat o asociere între aportul scăzut de potasiu și creșterea tensiunii arteriale și riscul mai mare de accident vascular cerebral.

Pe de altă parte, persoanele care au deja hipertensiune arterială își pot scădea semnificativ tensiunea arterială sistolică prin creșterea aportului de potasiu atunci când aleg să mănânce alimente sănătoase.

Nivelurile scăzute de potasiu din organism pot provoca mai multe simptome. Acestea includ:  constipație, palpitații, oboseală, leziuni musculare, slăbiciune , musculară sau spasme, furnicături sau amorțeală.

Potrivit Clinicii Mayo, lipsa de potasiu este rară, motiv pentru care nu există recomandări dietetice pentru acest mineral. Cu toate acestea, se crede că 1600 până la 2000 mg (40 până la 50 miliechivalenți]) pe zi pentru adulți sunt adecvate.

Alimente bogate în potasiu

Multe alimente conțin niveluri bogate de potasiu. Unele dintre alimentele comune includ: legume cu frunze verzi, fasole, nuci, produse lactate, pești precum tonul, codul, păstrăvul și legumele cu amidon precum dovlecii și cartofii. Fructele precum bananele, portocalele, pepenele galben, mierea, caisele și grapefruitul sunt, de asemenea, surse excelente de potasiu. Lista poate continua cu fasole și leguminoase, inclusiv linte și soia.

Citește și Polifagia este un simptom comun al diabetului. Iată cum se manifestă