De ce părul se rărește odată cu vârsta și ce-i de făcut?

Părul îmbătrânește și el și devine în mod natural mai subțire și mai rar, dar câțiva factori de stil de viață îl pot face mai rar și pe aceștia îi poți evita.

„Majoritatea oamenilor experimentează o oarecare cădere a părului în timpul procesului de îmbătrânire. Rărirea părului poate apărea, de asemenea, împreună cu modificări ale texturii sau culorii părului”, spune dr. Rohit Kakar, director al Orchard Lake Dermatology & Cosmetics din Orchard Lake, Michigan.

Pe măsură ce îmbătrânim, numărul foliculilor de păr în faza lor de creștere scade, ceea ce face ca părul să devină mai puțin dens. Șuvițele încep, de asemenea, să se micșoreze în diametru, creând aspectul unui păr mai subțire.

Caderea parului_shutterstock 1290376171 jpg

Aceste modificări sunt normale și pot afecta pe oricine. Pentru persoanele desemnate de sex masculin la naștere, schimbările iau adesea forma unei linii de păr în retragere (și/sau a unei chelii în creștere în partea de sus a vârfului sau a coroanei scalpului), în timp ce persoanele desemnate de sex feminin la naștere pot observați că părul lor se rărește încet, potrivit Clinicii Mayo.

În unele cazuri, factorii legați de procesul de îmbătrânire (sau factorii care devin mai probabili odată cu vârsta) pot agrava rărirea părului sau o pot face mai vizibilă, spune Jeffrey Hsu, medic dermatology la Oak Dermatology din Chicago.

Iată cauzele și ce puteți face cu privire la rărirea părului.

Genetica are un rol

Firele  de păr ale tuturor tind să devină puțin mai rare pe măsură ce trec anii. Dar dacă căderea părului sau chelia  este frecventă în familia ta, sau la un părinte, este mai probabil să fii afectat, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

În acest caz s-ar putea să observi schimbările și mai devreme în viață, deoarece căderea ereditară a părului poate începe în adolescență sau pe la 20 de ani.

Menopauza

Modificarea nivelurilor hormonale care apar în timpul perimenopauzei și menopauzei poate face ca părul să devină mai subțire și mai rar.

„Când nivelurile hormonilor estrogen și progesteron scad, nivelurile hormonilor androgeni vor crește relativ”, explică dr. Hsu. Această schimbare poate declanșa căderea părului.

Stresul

Este obișnuit ca tensiunea prelungită sau anxietatea să afecteze corpul. „Când mintea sau corpul sunt stresate, nivelurile hormonului cortizol cresc, și începe să ne afecteze negativ pielea și părul”, spune dr. Hsu.

Stresul poate apărea din mai multe motive, desigur. Dar a precizat că o cauzaă de stres pentru organism, care poate avea efect căderea părului, poate fi și COVID-19.

„Suntem martorii căderii massive a părului la persoane care s-au vindecat de COVID”, spune el. „Căderea părului după COVID este foarte asemănătoare cu a celor care se afla într-o stare de stres sau au suferit traume psihologice.”, a spus specialista.

 Medicamente

Căderea părului este un efect secundar comun al multor medicamente, inclusive al celor utilizate pentru tratarea cancerului, artritei, depresiei, problemelor cardiace, gutei și hipertensiunii arteriale, potrivit Clinicii Mayo.

Și aceste probleme de sănătate tind să devină mai frecvente odată cu vârsta.

Afecțiuni tiroidiene

Atât tiroida supraactivă, cât și cea subactivă poate cauza rărirea părului, notează Clinica Cleveland.Problema dispare de obicei după începerea tratamentului cu medicamente pentru a echilibra nivelul hormonilor tiroidieni.

Deficiențe de nutrienți

Părul nostru este făcut în mare parte din proteine și, în timp, lipsa de proteine ​​în dieta ta poate avea un efect negativ.

Îmbătrânirea scade pofta de mîncare dar și absorbția nutrienților, ceea ce poate crește riscul de deficiențe nutriționale care afectează părul.

Rărirea părului poate fi adesea tratată. Fă-ți o programare la dermatology dacă observi că părul tău începe să arate mai subțire decât de obicei, cade mult sau dacă începi să observi zone chelie.

Dr. Hsu spune: „Căderea părului necesită tratamente diferite, așa că este important să se determine cauza principală”.

Rărirea părului cauzată de o tulburare tiroidiană, de exemplu, poate fi abordată prin începerea tratamentului cu tiroida.

Fii blând cu părul pentru a evita ruperea sau deteriorarea ulterioară, care îl poate face să pară și mai subțire. Încearcă să speli părul o dată la două zile sau de câteva ori pe săptămână, mai degrabă decât zilnic, evită periajul excesiv și încearcă să minimalizezi utilizarea instrumentelor termice, cum ar fi baghetele de ondulare sau uscătoarele, spune dr. Kakar.

Asigură-te că ai suficiente calorii în dietă și că mănânci o varietate de alimente sănătoase, bogate în nutrienți. Concentrează-te pe proteine și minerale precum biotina, zincul și magneziul în special, recomandă Dr. Hsu.

„Părul este alcătuit dintr-un lanț de proteine, așa că un consum suficient va minimiza riscul de deficit de nutrienți care pot slăbi părul”, spune el.

Sursa: Live Strong