De ce nu ar trebui să folosești saliva ca lubrifiant în timpul sexului?

Lubrifianții sunt geluri sau lichide aplicate pe organele genitale în timpul actului sexual pentru a favoriza alunecarea.

Acestea ajută la creșterea umidității, ceea ce poate preveni durerea care paote apărea din cauza frecării. Din acest motiv, lubrifianții poat face sexul mai confortabil și mai puțin dureros, mai ales dacă te confunți cu uscăciune vaginală sau faci sex anal.

cancer sex jpg

Saliva poate irita organele sexuale din cauza enzimelor digestive. Foto: Shutterstock

Potrivit unei analize a studiilor privind utilizarea lubrifianților publicate în 2022 în „Sexual and Reproductive Health Matters”, există persoane care preferă să folosească salivă în detrimentul lubrifianților. Cu toate acestea, saliva nu este considerată foarte sigură sau eficientă pentru a fi  un bun lubrifiant pentru sexul vaginal sau anal.

Crește riscul de infecții cu transmitere sexuală

Saliva poate crește riscul de a trece sau de a primi infecții cu transmitere sexuală. Orice bacterie din gât sau gură poate fi transmisă la organele genitale prin salivă. Aceasta include infecții precum herpesul, gonoreea, chlamydia, HPV, sifilisul și tricomoniaza. Este important de știut că aceste infecții pot fi asimptomatice, așa că cineva care are aceste infecții poate să nu fie conștient că este purtător.

Cum se transmit?

Infecțiile precum herpesul genital pot fi transmise prin contactul cu saliva sau pielea din zona bucală a unei persoane infectate cu herpes oral. Deci, dacă o persoană sau partenerul său a avut o leziune activă de herpes și apoi a folosit salivă pentru lubrifiere în timpul actului sexual, ar putea transmite herpesul genital.

Provoacă iritații

Saliva conține bacterii și enzime care ajută la descompunerea alimentelor. Când introduceți aceste bacterii și enzime în vagin prin salivă, acestea pot tulbura microbiomul vaginal. Acest lucru vă poate expune riscului de a dezvolta o infecție sau vaginoză bacteriană. Potrivit unui raport publicat în 2020 în revista Obstetrică și Ginecologie, saliva poate declanșa uneori un proces de inflamație în vagin, care duce la mâncărime și arsură.

Saliva nu are calitățile unui lubrifiant

În afară de riscul suplimentar de boli, saliva în sine nu servește ca un bun lubrifiant. Nu are consistența alunecoasă, se evaporă și se usucă mai repede, ceea ce face frecarea incomodă în timpul sexului.

Citește și Cum se tratează durerile de spate?