De ce femeile nu ies din relațiile abuzive?

„De ce nu pleacă pur și simplu?” este una dintre întrebările pe care le auzim în repetate rânduri.

Experții spun că există numeroase bariere care stau în calea unei femei care părăsește o relație abuzivă, fie că este vorba de amenințări psihologice, emoționale, financiare sau fizice. Putem începe să sprijinim și să dăm putere femeilor, astfel încât să ia cea mai bună decizie pentru ele, în timp ce tragem agresorii la răspundere exclusiv pentru comportamentul lor, scrie Woman’s Aid.

violenta domestica 2011680803 jpg

Violența domestică dezvăluită poate duce la stigmatizarea victimei. Foto: Shutterstock

Iată doar câteva dintre motivele care împiedică o femeie să plece:

Frică

Unul dintre cele mai importante motive pentru care femeile nu pleacă este că poate fi incredibil de periculos. Frica pe care o simt femeile este foarte reală, există o creștere uriașă a probabilității de violență după separare.

Izolare

Abuzul în familie se bazează adesea pe izolarea victimei: făptuitorul lucrează pentru a-i slăbi legăturile cu familia și prietenii, ceea ce face extrem de dificil pentru victim să caute sprijin. Făptuitorii vor încerca adesea să reducă contactul unei femei cu lumea exterioară pentru a o împiedica să recunoască faptul că comportamentul lui este abuziv și greșit. Izolarea le face pe femei să devină extrem de dependente de partenerul lor, care le controlează.

Rușine, jenă sau negare

Făptuitorii sunt adesea bine respectați sau apreciați în comunitățile lor, deoarece sunt carismatici și manipulatori. Acest lucru împiedică oamenii să recunoască abuzul și izolează și mai mult femeia. Adesea, făptuitorul minimizează, neagă sau dă vina asupra victimei abuzului. Victimelor le poate fi rușine sau își pot găsi scuze pentru ele însele și pentru alții, cu scopul de a acoperi abuzul.

Traumă și încredere în sine foarte scăzută

Imaginați-vă că vi se spune în fiecare zi că nu aveți valoare și impactul pe care acest lucru îl are asupra stimei de sine. Victimele au libertate foarte limitată de a lua decizii într-o relație abuzivă, sunt adesea traumatizate, li se spune în mod regulat „nu te-ai descurca singur, ai nevoie de mine”. Frica este constantă și trăiesc într-o lume a terorii cotidiene.

Motive practice

Agresorii controlează adesea fiecare aspect al vieții victimei lor, ceea ce face imposibil să aibă un loc de muncă sau independență financiară. Prin controlul accesului la bani, femeile sunt lăsate în imposibilitatea de a se întreține pe sine sau pe copiii lor. S-ar putea să se teamă că le vor lua copiii sau, dacă ea are un statut nesigur, sau este casnică, să se teamă că nu va avea din ce supraviețui.

Sprijinul nu există atunci când au nevoie de el

A cere ajutor nu este ușor. Neînțelegerile despre abuzul domestic îi împiedică adesea pe profesioniști să știe ce să facă, cum să vorbească despre asta sau unde să le îndrume femeile care dezvăluie abuzul.

Ce să faci dacă ești victimă

Dacă ești victima abuzului domestic, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te asiguri că ești într-un loc sigur. Dacă te afli într-o situație de urgență, poți suna la poliție sau la serviciul de ambulanță pentru îngrijiri.

După ce te-ai asigurat că ești în siguranță, poți lua în considerare următoarele opțiuni:

Cere ajutorul prietenilor și familiei: Ar putea fi dificil să vorbești despre abuz cu cei apropiați, dar aceștia ar putea să-ți ofere sprijinul și ajutorul de care ai nevoie.

Caută ajutor profesional: Există organizații și centre de ajutor pentru victimele de abuz domestic care pot oferi consiliere, informații și suport.

Documentează abuzul: Dacă ești în siguranță, poți încerca să documentezi abuzul cu ajutorul unui jurnal în care să notezi incidentele, cu fotografii sau alte probe.

Citește și Când tensiunea îți pune viața în pericol?