De ce ar trebui să urci scările mai des

Urcatul scărilor poate îmbunătăți sănătatea generală și marele plus este că nu te costă nimic.

Printre beneficiile cunoscute se află o mai bună funcționare a inimii și a plămânilor, oase, mușchi și articulații mai sănătoase și o siluetă mai zveltă.

Urcatul scărilor poate îmbunătăți sănătatea generală, întărind sistemul imunitar și scăzând riscul anumitor boli. Potrivit Universității Duke, urcatul scărilor necesită aproximativ 8 până la 11 kilocalorii de energie pe minut, o cantitate mare în comparație cu alte forme de exerciții de nivel moderat.

urcat scari shutter 0 jpeg

Să urci scările presupune, de fapt, să faci un exercițiu cardio. Foto: Shutterstock

De fapt, urcarea scărilor poate fi de două ori mai solicitantă decât mersul rapid și cu 50% mai dificil decât ridicarea greutăților sau urcarea unei pante abrupte. În plus, efortul maxim este atins într-un ritm mai rapid decât prin simplul mers pe jos, ceea ce explică respirația grea după doar câteva zboruri în sus.

Crește funcția inimii și a plămânilor

Urcatul scărilor îți poate întări inima și plămânii, permițându-ți să absorbi mai mult oxigen. În timp, se obține o creștere a funcției cardiace și pulmonare, are poate îmbunătăți rezistența generală.Un studiu din 2019, publicat în jurnalul de Fiziologie Aplicată, Nutriție și Metabolism, a constatat că doar câteva minute de urcat pe scări la intervale scurte de-a lungul zilei pot stimula sănătatea cardiovasculară.

Oase, mușchi și articulați sănătoase

Urcarea scărilor poate îmbunătăți funcția oaselor, mușchilor și articulațiilor. Dezvoltă mușchii picioarelor prin angajarea gluteilor, gambelor, cvadricepsului și ischiochimbilor, dar vă va întări și oasele și va reduce riscul de osteoporoză.

De exemplu, Universitatea Duke observă o corelație puternică între urcarea scărilor și densitatea osoasă la persoanele aflate în postmenopauză. Într-un studiu din 2018 în menopauză, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că urcatul scărilor a dus la o reducere a rigidității arteriale la persoanele aflate în postmenopauză cu hipertensiune în stadiul 2.

Arzi calorii

Este un beneficiu evident, că urcatul scărilor te ajuta să ardeți calorii. De fapt, potrivit Harvard Health Publishing, chiar și într-un ritm lent, vei arde calorii de trei ori mai repede urcând scările decât mergând pe o suprafață plană. În plus, pot fi exerciții cardiovasculare regulate îți pot reduce riscul de a dezvolta probleme cronice de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Urcatul scărilor poate îmbunătăți, de asemenea, cantitatea de colesterol bun din sânge.

Citește și Sunt stângacii mai inteligenți?