Cum ar trebui să-ți măsori tensiunea arterială?
Rămâi la curent cu starea ta de sănătate și prin monitorizarea regulate a tensiunii arteriale.
Dacă este prea mare sau prea scăzută, ar putea fi un semn că sănătatea ta este în neregulă și ar putea duce la afecțiuni grave precum boli renale cronice, accident vascular cerebral și boli de inimă.
Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale la cabinetul medicului de familie, și la cardiolog, puteți monitoriza tensiunea și acasă.
Dacă ai avut valori ridicate ale tensiunii potrivit medicului, sau dacă ai simptome precum vedere încețoșată, amețeli sau dureri de cap, medicul îți poate sugera să monitorizezi tensiunea arterială acasă.
Tensiunea „de halat” poate fi o valoare tensională care încurcă stabilirea tratamentului. Foto: Shuttesrtock
„Unul dintre marile motive pentru care este nesesară monitorizarea acasă este că încercăm să excludem ceea ce numim hipertensiune de halat”, spune dr. Distel. „Aceasta este atunci când tensiunea este mare în cabinetul medicului, dar normală acasă. Așadar, verificarea acasă vă oferă mult mai multe informații atunci trebuie stabilit dacă cineva ar trebui să ia medicamente.”, a spus dr. Laura Distel.
Dar chiar dacă citirile tensiunii la cabinetul medicului sunt normale, dr. Distel sugerează să continui să monitorizezi tensiunea acasă, pentru a te asigura că este mereu, încă în intervalul de siguranță.
„Unii oameni pot avea o medie de tensiune arterială mai mare acasă”, spune ea. „Verificând tensiunea acasă, vă poate ajuta să vă faceți o idee mai bună despre tensiunea medie, deoarece dacă vă bazați doar pe tensiunea arterială de la cabient, măsurările sunt prea puține și s-ar putea să nu aibă suficientă relevanță.", mai spune medicul.
Cum să-ți iei tensiunea arterială acasă
Ceea ce faceți în prealabil vă poate afecta valorile tensiunii arteriale. Tensiunea arterială poate fi ridicată din cauza:
· Stresului
· Fumatului
· Temperaturilor reci
· Exercițiului fizic
· Unui stomac plin.
· Unei vezici pline.
· Cofeinei
· Anumitor medicamente precum decongestionantele și antiinflamatoarele.
Poți să verifici manual tensiunea arterială acasă sau să utilizezi un aparat automat pentru tensiunea arterială care îți va calcula tensiunea.
Cel mai bun moment pentru tensiunea arterială
Ia-ți tensiunea arterială o dată dimineața și o dată seara. „Apoi faceți două citiri, la cel puțin un minut una de cealaltă”, spune dr. Distel. Dacă pare prea mare sau prea scăzută, așteaptă câteva minute și apoi încearcă din nou.
Citirile trebuie notate într-un caiet cu data, ora zilei, numerele sistolice și diastolice, ritmul cardiac și brațul de pe care ai luat tensiunea. Acest lucru te va ajuta să observi dacă există schimbări.
Ce înseamnă cifrele de pe aparat?
Numărul de sus se referă la presiunea sistolica, care este forța sângelui împotriva pereților arterelor în timp ce inima îți bate. Cifra de jos este presiunea diastolică, tensiunea arterială dintre bătăile inimii.
Dacă numărul de sus este 130 sau mai mult sau dacă numărul de jos este 80 sau mai mult, ar trebui să discuți cu medicul, care poate determina ce schimbări în stilul de viață trebuie să facei și dacă trebuie să iei vreun medicament.
„În timp, hipertensiunea arterială poate duce la complicații”, spune dr. Distel. „Poate duce la boli renale cronice, accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și probleme oculare.”
Dar, cu unele schimbări simple, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice, o dietă bine echilibrată, renunțarea la fumat și reducerea cantității de sare și alcool, este posibil să puteți scădea tensiunea arterială. Cel mai important lucru este schimbarea stilului de viață, care constă înclusiv în a reduce aportul de sodiu sau sare din dieta dumneavoastră și creșterea activității aerobe.”, explică dr. Distel.