COVID-19: când devine febra îngrijorătoare

1 covid febra jpg jpeg

Febra este una din metodele prin care organismul încearcă să lupte cu o infecţie, cum este cea cu noul coronavirus. Deşi este o reacţie normală, în unele cazuri ea poate deveni un motiv de îngrijorare.

Febra poate apărea între 2 şi 12 zile de la expunerea la SARS-CoV-2. Chiar dacă este un simptom comun, temperatura resimţită nu este aceeaşi la toate persoanele. În unele cazuri, temperatura nu depăşeşte mai mult de 38° C, în timp ce la altele, ea poate să crească brusc. În alte cazuri de COVID-19, febra nu se manifestă, fiind însă „suplinită” de tuse seacă, dificultăţi de respiraţie şi oboseală.

Citeşte şi: Ai avut COVID-19? Iată ce analize este bine să faci după ce te-ai vindecat

Primele măsuri

Pe lângă o senzaţie de cald, febra este însoţită de frisoane şi posibil palpitaţii.

Dacă febra nu este ridicată, poţi încerca scăderea temperaturii fără medicamente. Prima măsură este să porţi haine cât mai lejere şi din materiale naturale, care să permite aerisirea corpului şi, în acelaşi timp, să absoarbă transpiraţia. Un duş călduţ şi aplicarea de comprese reci pe frunte au efecte benefice. Compresele pot fi prosoape ude, precum şi pungi de gheaţă, înfăşurate în bucăţi de material, şi aşezate pe frunte sau în zona axilelor. Împachetările reci nu trebuie utilizate şi în cazul copiilor, acestea fiind înlocuite cu comprese cu apă la temperatura camerei. Totodată, este recomandat să consumi cât mai multe lichide, acestea prevenind deshidratarea. Medicamentele antitermice trebuie luate doar la recomandarea medicului, care poate stabili doza necesară, precum şi intervalul de timp la care pot fi administrate.

La ce temperatură trebuie să te îngrijorezi

Ajutorul medical trebuie solicitat în funcţie de vârsta persoanei, deoarece o febră de 38°C nu este periculoasă pentru adulţi, însă nu trebuie ignorată dacă ea urcă la 39,4°C. Trebuie luat în calcul că temperatura corpului variaza în funcţie de momentele zilei. De exemplu, între orele 16:00 - 20:00, temperatura este mai ridicată, pentru ca mai apoi să scadă.

Când iei medicamente

Administrarea medicamentelor trebuie începută de îndată ce febra depăşeşte 38, 5°C în cazul adulţilor. Cele mai la îndemână sunt antiinflamatoarele nesteroidice, cum ar fi ibuprofenul, aspirina şi, bineînţeles, paracetamolul. Acestea sunt eficiente pentru a scădea febra în jurul temperaturii de 38°C, când nu mai este la fel de periculoasă pentru sănătate. Deşi febra este percepută de mulţi dintre noi ca un duşman, de fapt, ea este un aliat în lupta cu boala, devenind îngrijorătoare când este prea ridicată. Dacă timp de peste 3 zile, temperatura nu poate fi scăzută prin medicamente antitermice, atunci este necesar un alt consult medical care să stabilească o nouă schemă de tratament.

Citeşte şi: COVID-19: cum îţi dai seama că ai avut boala fără să ştii

Febra la copii

Regula de 38 °C nu se aplică şi în cazul copiilor. Mai exact, în cazul bebeluşilor, trebuie solicitat consult specializat dacă temperatura rectală depăşeşte 38°C, în timp ce la cei peste 3 ani, febra devine periculoasă după cifra de 39°C. În ambele cazuri, copilul trebuie dus de urgenţă la medic dacă febra este însoţită de vărsături, stare de agitaţie sau, dimpotrivă, de somnolenţă. Convulsiile sunt un efect al febrei, care trebuie să alerteze părinţii. În ceea ce priveşte tratamentul, copiilor le pot fi administrate paracetamol sau ibuprofen, în funcţie de recomandarea medicului, însă nu în acelaşi timp. Spre deosebire de adulţi, aspirina nu se găseşte în schema de tratament a febrei în cazul copiilor.  

INFO

Solicită ajutor medical dacă febra de peste 39°C persistă mai mult de 3 ore.