COVID-19: când devine febra îngrijorătoare

1 covid febra jpg jpeg

Febra este una din metodele prin care organismul ├«ncearc─â s─â lupte cu o infec┼úie, cum este cea cu noul coronavirus. De┼či este o reac┼úie normal─â, ├«n unele cazuri ea poate deveni un motiv de ├«ngrijorare.

Febra poate ap─ârea ├«ntre 2 ┼či 12 zile de la expunerea la SARS-CoV-2. Chiar dac─â este un simptom comun, temperatura resim┼úit─â nu este aceea┼či la toate persoanele. ├Än unele cazuri, temperatura nu dep─â┼če┼čte mai mult de 38┬░ C, ├«n timp ce la altele, ea poate s─â creasc─â brusc. ├Än alte cazuri de COVID-19, febra nu se manifest─â, fiind ├«ns─â ÔÇ×suplinit─âÔÇŁ de tuse seac─â, dificult─â┼úi de respira┼úie ┼či oboseal─â.

Cite┼čte ┼či: Ai avut COVID-19? Iat─â ce analize este bine s─â faci dup─â ce te-ai vindecat

Primele m─âsuri

Pe l├óng─â o senza┼úie de cald, febra este ├«nso┼úit─â de frisoane ┼či posibil palpita┼úii.

Dac─â febra nu este ridicat─â, po┼úi ├«ncerca sc─âderea temperaturii f─âr─â medicamente. Prima m─âsur─â este s─â por┼úi haine c├ót mai lejere ┼či din materiale naturale, care s─â permite aerisirea corpului ┼či, ├«n acela┼či timp, s─â absoarb─â transpira┼úia. Un du┼č c─âldu┼ú ┼či aplicarea de comprese reci pe frunte au efecte benefice. Compresele pot fi prosoape ude, precum ┼či pungi de ghea┼ú─â, ├«nf─â┼čurate ├«n buc─â┼úi de material, ┼či a┼čezate pe frunte sau ├«n zona axilelor. ├Ämpachet─ârile reci nu trebuie utilizate ┼či ├«n cazul copiilor, acestea fiind ├«nlocuite cu comprese cu ap─â la temperatura camerei. Totodat─â, este recomandat s─â consumi c├ót mai multe lichide, acestea prevenind deshidratarea. Medicamentele antitermice trebuie luate doar la recomandarea medicului, care poate stabili doza necesar─â, precum ┼či intervalul de timp la care pot fi administrate.

La ce temperatură trebuie să te îngrijorezi

Ajutorul medical trebuie solicitat ├«n func┼úie de v├órsta persoanei, deoarece o febr─â de 38┬░C nu este periculoas─â pentru adul┼úi, ├«ns─â nu trebuie ignorat─â dac─â ea urc─â la 39,4┬░C. Trebuie luat ├«n calcul c─â temperatura corpului variaza ├«n func┼úie de momentele zilei. De exemplu, ├«ntre orele 16:00 - 20:00, temperatura este mai ridicat─â, pentru ca mai apoi s─â scad─â.

Când iei medicamente

Administrarea medicamentelor trebuie ├«nceput─â de ├«ndat─â ce febra dep─â┼če┼čte 38, 5┬░C ├«n cazul adul┼úilor. Cele mai la ├«ndem├ón─â sunt antiinflamatoarele nesteroidice, cum ar fi ibuprofenul, aspirina ┼či, bine├«n┼úeles, paracetamolul. Acestea sunt eficiente pentru a sc─âdea febra ├«n jurul temperaturii de 38┬░C, c├ónd nu mai este la fel de periculoas─â pentru s─ân─âtate. De┼či febra este perceput─â de mul┼úi dintre noi ca un du┼čman, de fapt, ea este un aliat ├«n lupta cu boala, devenind ├«ngrijor─âtoare c├ónd este prea ridicat─â. Dac─â timp de peste 3 zile, temperatura nu poate fi sc─âzut─â prin medicamente antitermice, atunci este necesar un alt consult medical care s─â stabileasc─â o nou─â schem─â de tratament.

Cite┼čte ┼či: COVID-19: cum ├«┼úi dai seama c─â ai avut boala f─âr─â s─â ┼čtii

Febra la copii

Regula de 38 ┬░C nu se aplic─â ┼či ├«n cazul copiilor. Mai exact, ├«n cazul bebelu┼čilor, trebuie solicitat consult specializat dac─â temperatura rectal─â dep─â┼če┼čte 38┬░C, ├«n timp ce la cei peste 3 ani, febra devine periculoas─â dup─â cifra de 39┬░C. ├Än ambele cazuri, copilul trebuie dus de urgen┼ú─â la medic dac─â febra este ├«nso┼úit─â de v─ârs─âturi, stare de agita┼úie sau, dimpotriv─â, de somnolen┼ú─â. Convulsiile sunt un efect al febrei, care trebuie s─â alerteze p─ârin┼úii. ├Än ceea ce prive┼čte tratamentul, copiilor le pot fi administrate paracetamol sau ibuprofen, ├«n func┼úie de recomandarea medicului, ├«ns─â nu ├«n acela┼či timp. Spre deosebire de adul┼úi, aspirina nu se g─âse┼čte ├«n schema de tratament a febrei ├«n cazul copiilor.  

INFO

Solicit─â ajutor medical dac─â febra de peste 39┬░C persist─â mai mult de 3 ore.