COVID-19: cum îţi dai seama că ai avut boala fără să ştii

1 shutterstock 1718120281 jpg jpeg

În cazul unor persoane, infecţia cu noul coronavirus este asimptomatică sau apar doar câteva simptome, care nu duc cu gândul la boală. Alteori, apar manifestări atipice precum căderea părului.

COVID-19 variază ca severitate, de la lipsa de simptome (persoane asimptomatice) până la simptome ca:

  • febră,
  • tuse,
  • durere în gât,
  • modificarea sau pierderea gustului şi/sau a mirosului,
  • slăbiciune generală,
  • diaree,
  • oboseală,
  • dureri musculare.

În cazurile grave pot apărea şi simptome precum:

  • infecţie severă a plămânilor,
  • sepsis şi şoc septic – infecţie şi răspuns inflamator generalizate, toate acestea necesitând îngrijire şi asistenţă medicală specializată, informează vaccination-info.eu

La unele persoane infectate, simptomele pot lipsi sau sunt foarte uşoare şi nu atrag atenţia.

Cum poţi şti dacă ai avut COVID-19?

Este posibil să fi avut boala dacă ai avut simptomele tipice ale infectării cu noul coronavirus: dureri musculare, nas înfundat sau care curge, tuse, diaree, oboseală, frisoane sau febră, ameţeală, dureri de cap, pierderea bruscă a mirosului, respiraţie greoaie, dureri în gât şi vărsături.

Tusea care nu mai trece

Dacă nu eşti fumător şi ai o tuse care nu mai trece, este posibil să fi avut COVID-19 şi să nu ştii acest lucru. Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), 43% dintre cei care au avut COVID-19 rămân cu o tuse care se menţine de la 14 la 21 de zile după obţinerea rezultatului pozitiv.

Oboseala persistentă, semnal de alarmă

Unul dintre simptomele persistente după ce o persoană a contractat COVID-19 este oboseala intensă, după cum arată un studiu publicat în JAMA. Potrivit acestuia, 53% dintre pacienţi au declarat că au avut o oboseală puternică în jur de 60 de zile după apariţia primelor simptome de boală.

Atenţie la respiraţia dificilă!

Cercetările publicate în revista JAMA au arătat că persoanele cu COVID-19 pot avea sechele precum dificultăţile de respiraţie. Acest simptom este posibil să fie asociat cu inflamaţia de lungă durată a plămânilor şi este şi una dintre manifestările care se pot menţine la cei care au avut boala.

Pierderea părului, simptom atipic

Totodată, unele persoane infectate s-au confruntat şi cu căderea inexplicabilă a părului, ceea ce nu duce cu gândul la COVID-19. „Am avut foarte mulţi pacienţi COVID cărora le-a căzut părul”, afirmă prof. dr. Roxana Nemeş, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, şeful Laboratorului de Explorări Funcţionale respiratorii speciale din acest spital şi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, citată de Hotnews.

Testul de anticorpi îţi arată dacă ai avut boala

Dacă vrei să ştii cu precizie dacă ai contractat SARs-CoV2, poţi face un test de anticporpi. „Sensibilitatea şi specificitatea testelor serologice pentru determinarea răspunsului imun variază între 95 şi 98%. Ele au o anumită limita de detecţie, specificată pe buletinul de analize al pacientului. Dacă pacientul are un titru de anticorpi mic, există posibilitatea ca rezultatul testării să fie unul negativ (..). IgM sunt anticorpi cu moleculă mare, care sunt sintetizaţi în primele câteva zile de la contactul infecţios, conferă doar un răspuns imun parţial, temporar şi nu trec bariera placentară. IgG sunt anticorpi care conferă imunitate de lungă durată şi care rămân în plasma pacientului câteva săptămâni post-contact infecţios sau, în unele cazuri, toată viaţă”, explică dr. Andreea Catană, medic primar genetică medicală, de la Laboratorului Genetic Center, parte a Reţelei de sănătate Regina Maria.