Consumul de cafea poate ajuta la prevenirea acestei boli

Deși iubită, cafeaua, consumată iresponsabil a fost asociată cu tulburări de somn, niveluri crescute de stres,  anxietate și dependență de cafea. Mai mult, știința a găsit dovezi cu privire la motivul pentru care consumul regulat al acestei băuturi exacerbează problemele unor persoane care au vezică hiperactivă sau probleme digestive, iau anumite medicamente, sau au anxietate sau depresie.

ceai cafea lavanda levantica foto shutterstock jpg

Două cafele pe zi ar putea contribui la prevenția bolii Parkinson. Foto: Shutterstock

Cofeina nu va face decât să le exacerbeze simptomele sau efectele secundare ale medicamentelor pe care le iau.

Dar se pare că există o boală care ar putea beneficia de fapt de pe urma consumului de cafea: boala Parkinson.

Potrivit unui studiu din 2023 publicat în The Lancet, consumul de cafea a fost asociat cu diminuarea riscului de Parkinson la subiecții asiatici care prezentau un risc crescut de a dezvolta această tulburare neurologică.

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a sistemului nervos care are ca rezultat descompunerea sau moartea neuronilor din creier. Pierderea ulterioară a neuronilor determină scăderea nivelului de dopamină. Acest lucru duce la o serie de simptome legate de mișcare dintre care unele nu sunt prezente în stadiile incipiente, cum ar fi tremor în mâini și degete, bradikinezie (mișcare încetinită), rigiditate musculară, probleme de echilibru, postură proastă, incapacitatea a clipi și a zâmbi, vorbire neclară și provocări legate de scris.

Cum poate cafeaua să prevină toate acestea?

Studiul din 2023 a implicat 4.488 de participanți, toți aceștia având o variantă a genei LRRK2 care i-a expus unui risc mai mare de boala Parkinson. „Gena LRRK2 joacă un rol semnificativ în dezvoltarea bolii Parkinson,”, a explicat dr. Daniel Truong, neurolog și director medical al Institutului de Neuroscience Truong.

După ce au analizat consumul mediu de cofeină auto-raportat al participanților la studiu, cercetătorii au descoperit că cei care nu consumau cofeină au un risc crescut de boala Parkinson în comparație cei care consumau.

Puterile preventive ale cafelei au fost studiate inainte și anterior. De exemplu, un studiu din 2018 publicat în Frontiers in Neuroscience sugerează că cofeina oferă protecție împotriva degenerarii producției de dopamină.

Există, de asemenea, dovezi care indică beneficiile axei intestin-creier ale cafelei și modul în care stimulentul din cafea poate proteja celulele creierului de inflamație și deteriorare.

Cu toate acestea, trebuie spus că oamenii de știință sunt sceptici când vine vorba de aceste rezultate, unii susținând că trebuie descoperite mai multe dovezi înainte de a trage concluzii definitive.

Sursa: Health Digest